FSLI: Scăderea numărului de sindicalişti, adevărata miză a nereţinerii cotizaţiei pe ştatul de plată

Adevărata miză a măsurii de nereţinere a cotizaţiei pe ştatul de plată, anunţată, miercuri, de fostul ministrul Daniel Funeriu, este scăderea numărului membrilor de sindicat, aceştia având de primit în urma proceselor peste şapte miliarde de lei, informează, joi, FSLI.

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului FSLI: Scăderea numărului de sindicalişti, adevărata miză a nereţinerii cotizaţiei pe ştatul de plată

FSLI: Scăderea numărului de sindicalişti, adevărata miză a nereţinerii cotizaţiei pe ştatul de plată (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi transmite fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, că a fost greşti informat, având în vedere că în conferinţa de presă de miercuri a declarat că "fondul de salarii la nivelul Ministerului Educaţiei era pe undeva de 7,7 miliarde de lei, unu la sută reprezenta aproximativ 70 de milioane de lei anual, bani care intrau direct în conturile sindicatelor".

FSLI susţine că Funeriu a fost greşit informat pentru că fondul de salarii conţine şi contribuţia angajatorului, deci este vorba de cel mult cinci miliarde/an salarii brute, cotizaţia de sindicat, teoretic, este de maximum unu la sută din brutul angajatului, deci maximum cinci milioane/an şi nu toţi au cotizaţia de unu la sută din brut, unele sindicate având cotizaţie de 2 lei/lună/membru.

Potrivit sindicaliştilor, cotizaţia plătită federaţiilor sindicale este de doar un leu/membru/lună, restul rămânând în organizaţia de judeţ/sector, aceşti bani fiind folosiţi pentru: ajutoare sociale, cursuri de formare, plata angajaţilor.

"Practic, cea mai parte a banilor încasaţi de sindicate se întoarce către membrii de sindicat. Prin măsura luată de Ministerul Educaţiei de a nu se încasa cotizaţia pe ştatul de plată sunt afectaţi în primul rând, salariaţii din învăţământ. Precizăm că execuţiile bugetare ale sindicatelor şi ale federaţiilor se găsesc pe site-ul Ministerului de Finanţe. Substratul real al acestei măsuri luate de către MECTS este altul şi anume, supărarea guvernului pe sindicatele din preuniversitar care au obţinut pentru membrii lor drepturi salariale pe care Executivul a refuzat să le acorde, conform legii", se arată în comunicatul remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

FSLI precizează că, în decembrie 2009, când a fost instalat Daniel Funeriu la MECTS, cadrele didactice aveau de primit 100 euro/an (bani pentru cărţi de specialitate), iar ministerul a acordat doar 33 euro pentru fiecare profesor, pentru cei 270.000 de profesori neacordând 18 milioane de euro în 2009.

"Sindicatele au acţionat MECTS în instanţă şi au recuperat, sau urmează să recupereze, pentru fiecare membru aceşti bani", se mai arată în comunicat.

FSLI mai aminteşte că şi în octombrie 2008 a fost votată Legea221 care prevedea majorarea salariilor cu 33,34 la sută/lună pentru personalul didactic iar în decembrie 2009 sindicatele aveau câştigate procese pentru perioada octombrie 2008 - decembrie 2009, echivalentul a cinci salarii pentru fiecare angajat, în total 3,2 miliarde de lei.

"În aceste condiţii, Guvernul Boc, în decembrie 2009, şi-a angajat răspunderea pe Legea salarizării unitare prin care a dorit să stopeze aceste câştiguri. Surpriză însă pentru ei. Sindicatele câştigă în instanţă şi după intrarea în vigoare a acestei legi, tocmai datorită prevederilor ei conform cărora salariile în ianuarie 2010 nu puteau fi mai mici decât cele din decembrie 2009. Guvernul Boc vine în mai 2011 cu o nouă lege de salarizare specială pentru învăţământ, deşi în decembrie 2010 Executivul a mai emis o nouă lege a salarizării unitare în sistemul bugetar", mai precizează FSLI, adăugând că pe această lege sunt cele mai multe procese în desfăşurare.

Potrivit FSLI, recalcularea salariilor pentru perioada ianuarie 2010 - mai 2011 înseamnă încă 3,4 miliarde de lei.

"Văzând şi acest lucru, în iunie 2011, MECTS a emis acest ordin de nereţinere pe ştatul de plată a cotizaţiei pentru sindicat. Scopul a fost unul singur pentru fostul ministru al Educaţiei. În instanţă să rămână cât mai puţini membri reprezentaţi de către sindicate. Adevărata miză a măsurii de nereţinere a cotizaţiei pe ştatul de plată este scaderea numarului membrilor de sindicat! Cu ajutorul sindicatelor, membrii acestora au de primit în urma proceselor peste şapte miliarde de lei", se mai arată în comunicat.

FSLI susţine că, în 2012, membrii de sindicat din preuniversitar vor primi cinci la sută din aceşti bani şi îi transmite fostului ministru că salariaţii din învăţământ sunt cei care decid dacă doresc, sau nu, să fie membri de sindicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici