FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, arătând că salariul mediu orar din sistem este de 9,3 lei net (2,09 euro), ceea ce înseamnă că un profesor câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

Urmărește
3006 afișări
Imaginea articolului FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore

FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au precizat că în raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) sunt prezentate veniturile din învăţământ din ţările Uniunii Europene, fiind constatată o discrepanţă uriaşă între veniturile pe care le obţin cadrele didactice din celelalte ţări ale UE şi veniturile profesorilor din România.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca - 57 de euro, Germania - 54 de euro, Anglia - 48 de euro, Belgia - 45 de euro, Irlanda - 44 de euro, Olanda - 42 de euro, Scoţia şi Finlanda - câte 41 de euro.

Acelaşi raport mai arată că salarii mai mari decât profesorii români au şi cei din Austria - 39 de euro, Norvegia - 36 de euro, Grecia - 35,3 euro, Spania - 34,7 euro, Slovenia - 34,5 euro, Polonia - 25 de euro, Cehia - 17 euro şi Ungaria - 16 euro.

"În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore", susţin reprezentanţii FSLI.

Potrivit sursei citate, şi sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat reflectă că dascălii din România sunt "umiliţi şi că această activitate importantă nu este răsplătită aşa cum ar trebui".

Astfel, preşedintele comisiei din centrul de examen primeşte 483 de lei brut (339 de lei net), asistentul - 29 de lei pe zi (19 lei net), iar un profesor evaluator - 4,8 lei pentru o lucrare corectată (trei lei net).

FSLI a precizat că la examenul de bacalaureat din anul 2008 s-au acordat 1.150 lei net (806 lei brut) preşedintelui comisiei din centrul de examen, 64 de lei brut (45 de lei net) pentru asistenţi şi 7,5 lei pentru o lucrare corectată (6 lei net) de un profesor evaluator.

"Cele prezentate mai sus scot în evidenţă că dascălii din această ţară sunt umiliţi, atât timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, în condiţiile în care preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Guvernului României să ia o decizie care trebuia de mult luată: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din învăţământ, prin care salariile să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă. De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional", au mai arătat reprezentanţii federaţiei sindicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici