- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FSLI va ataca actul privind plafonarea salariilor la Curtea Constituţională
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a declarat, vineri, la Bistriţa, că federaţia pe care o reprezintă va ataca actul normativ prin care Guvernul vrea să plafoneze salariile profesorilor la Curtea Constituţională.
Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin actul normativ pe care Guvernul doreşte să îl înainteze se vrea de fapt diminuarea salariilor cu 33 la sută pentru cadrele didactice care au câştigat în instanţă, iar pentru toate celelalte care urmează să câştige aceste drepturi salariale, acestea "să fie şterse cu buretele", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Acesta este de fapt actul normativ pregătit de către Guvernul României, punerea la coş a tuturor sentinţelor din România exprimate şi de instanţele de fond şi de recurs", a spus Pop, în opinia căruia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să ia o atitudine fiindcă "imixtiunea politicului în sentinţele judecătoreşti este unică în UE".
Pop a explicat că sunt două tipuri de procese pe care sindicatele din învăţământ le-au câştigat. Este vorba de procese deschise până în 31 decembrie 2009 pe Legea 221/2008 şi cele intentate după 31 decembrie 2009 în baza Legii salarizării unitare.
"Ce s-a câştigat în instanţă, nu s-a câştigat pe o lege votată în 2008, s-a câştigat pe Legea salarizării unitare, angajată prin răspundere de către Guvernul Boc anul trecut, mă refer la Legea 330. Ceea ce vrea să facă Guvernul în momentul de faţă nu ne dovedeşte decât incapacitatea lui şi lipsa de profesionalism. În fapt, doreşte să modifice propria-i lege a salarizării unitare", a spus Pop.
El a afirmat că, în situaţia în care Guvernul României dorea să facă ordine în sistemul de salarii, putea să o facă prin legea salarizării de anul trecut.
"Acest Guvern a dat două legi a salarizării unitare, una acum doi ani, una anul trecut. Cea de anul trecut putea să o dea în aşa fel încât să nu se permită, aşa cum spune domnul Boc, în instanţă să se câştige aceste procese", a spus Pop.
El a criticat lipsa de capacitate a Guvernului de a emite un act normativ bine dezbătut, preferând, în schimb, procedura aceasta de angajare a răspunderii fără să analizeze în profunzime lucrurile.
"Aşa ne-am trezit acum cu o nouă lege de modificare a legii salarizării unitare. De fapt, este o dovadă crasă că Guvernul României nu are profesionişti, are nevoie doar de oameni care să spună că lucrurile sunt roz, dar în realitate sunt dezastruoase", a spus Pop.
El a explicat că, la nivel naţional, sunt circa 60.000 de sentinţe câştigate deja de sindicalişti la care se vor adăuga altele care vor fi câştigate anul acesta.
Întrebat ce vor face sindicaliştii, Pop a explicat că FSLI aşteaptă să vadă actul normativ dat de Guvern, apoi îl va ataca la Curtea Constituţională, la instanţele din România şi la instanţele internaţionale.
"În acelaşi timp, în cazul celor care nu respectă sentinţele judecătoreşti, vom face plângeri penale începând cu ministrul Educaţiei şi cu inspectorii generali care nu vor respecta sentinţele din România", a spus el.
Pop a adăugat că, în paralel, FSLI va face un referendum printre membrii săi de sindicat ca să afle ce fel de formă de protest vor dori să adopte, iar în cazul în care vor opta pentru grevă, se va ajunge la grevă.
Secretarul general al FSLI a apreciat că ce s-a întâmplat în Suceava şi Botoşani este posibil să se extindă în toată ţara fiindcă puterea de a răbda a corpului profesoral a ajuns la limită.
El a spus că nu se mai poate face educaţie modernă în România în condiţiile în care salariile sunt foarte mici pentru sistemul de învăţământ şi pretenţiile foarte mari.
Pop a spus că principalul vinovat de situaţia creată este ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Ministrul Educaţiei este principalul vinovat de situaţia actuală, nu Guvernul României. Ministrul Educaţiei nu a fost capabil să îşi susţină un buget corect pentru minister, de aceea s-a ajuns la situaţiile din Suceava şi Botoşani. Este un ministru care a luat poziţia «yes man», acceptând să se reducă posturi cât s-a dorit de multe, să se mărească numărul de clase şi de grupe, un ministru care, de când este la conducerea acestui minister, nu a apărat niciodată corpul profesoral şi educaţia din România", a spus Pop.
Pop a amintit că FSLI, care reprezintă 65 la sută din angajaţii din educaţie, a atacat deja Legea 221 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde dosarul se află în judecată.
Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social.
"Astăzi nu ne permitem să plătim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal şi de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilităţii financiare", a spus Boc.
El a arătat că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Reuters: Biden pregăteşte un pachet de ajutor pentru armament de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO