„Fuga lolelor”, o poveste fără sfârşit. Evenimentul are loc astăzi

Asociaţia „Breasla Lolelor” din Agnita organizează, duminică, parada „Fuga lolelor”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal.

Urmărește
624 afișări
Imaginea articolului „Fuga lolelor”, o poveste fără sfârşit. Evenimentul are loc astăzi

„Fuga lolelor”, o poveste fără sfârşit

„Lolele (în limba germană Urzeln), personaje costumate cu măşti hidoase, fioroase, îmbrăcate în zdrenţe negre, pocnind din bice în acord cu talăngile, amintesc de săsoaica legendară Ursula, care într-o costumaţie asemănătoare a reuşit să pună pe fugă o hoardă de tătari, ce asediaseră cetatea Agnitei. În amintirea ei, meşterii saşi ai breslelor se costumau an de an, iar într-o procesiune solemnă înmânau, la început de an, lada de breaslă starostelui nou ales. Începând cu anul 1911 reprezentaţii tuturor asociaţiilor meşteşugăreşti din Agnita au prezentat împreună o paradă formată din lole şi simboluri ale meşteşugarilor”, potrivit unui comunicat.

Cele peste 280 de lole de anul acesta pornesc marşul în aceeaşi paradă impresionantă ca în urmă cu mai bine de 100 de ani, pe artera principală a oraşului.

Ele formează cu bicele un lanţ protector în jurul elementelor tradiţionale ale breslelor meşteşugăreşti: căpetenia şi îngeraşii paradei, ursul, ursarul şi coroana cu vulpi ale breslei blănarilor, căluţul şi birjarul al breslei croitorilor, călăreţul şi calul curelarilor şi jonglerul breslei dogarilor. Breslele îşi prezintă deasemenea propriile lăzi de breaslă, cărate de bărbaţi îmbrăcaţi în dolmanuri.

„Imaginea colorată şi zgomotoasă a paradei, întinsă pe câteva sute de metri, va fi admirată şi însoţită de spectatori până în centrul oraşului. Aici organizatorii vor face urări de bine, breslele vor prezenta dansuri ale elementelor tradiţionale, iar lolele se vor întrece în a alunga spiritele rele şi iarna grea, cu pocnet de bice şi vuiet de talăngi. Împreună cu fanfara se va intona imnul Transilvaniei, ocazie cu care lolele îşi vor ridica măştile, dezvăluindu-şi identitatea. După spectacol, lolele umplu străzile oraşului, organizate în grupuri, ele vizitează prieteni, în casele cărora se bea bea vin fiert şi se mănâncă gustoasele gogoşi”, anunţă Asociaţia „Breasla Lolelor”.

Obiceiul lolelor, care este atestat documentar la sfârşitul secolului al XVII, rămâne pentru oraşul Agnita „o moştenire culturală cu o însemnătate deosebită, o poveste de basm, cu personaje fantastice”, organizat de către Asociaţia Breasla Lolelor din anul 2007.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici