- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fumatul, interzis în spaţiile publice închise? Fumătorii ar putea avea baruri şi discoteci speciale
Fumatul ar putea fi interzis în spaţiile publice închise, cu excepţia penitenciarelor, iar fumătorilor le-ar putea fi destinate baruri şi discoteci speciale, potrivit unui proiect adoptat cu amendamente în Comisia de sănătate a Senatului, la şedinţa căreia un senator a fumat o ţigară electronică.
Fumatul, interzis în spaţiile publice închise? Fumătorii ar putea avea baruri şi discoteci speciale (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Senatorii din Comisia pentru sănătate au aprobat, marţi, o propunere legislativă care interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă au adoptat un amendament care permite fumatul în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi cu destinaţii similare, organizate exclusiv pentru fumători.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, o are ca iniţiator pe Manuela Mitrea, deputat PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
La propunerea senatorului Tudor Udriştoiu (PDL), membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament care revede că fumatul va fi permis numai în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi publice cu destinaţii similare, organizate exclusiv pentru fumători, cu o suprafaţă maximă de 150 mp. Amendamentul mai propune ca în aceste unităţi să nu aibă acces tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Autorul amendamentului a subliniat că el este fumător şi nu poate renunţa la acest viciu, adăugând că dreptul de a avea locuri publice destinate fumătorilor este absolut obligatoriu.
Udriştoiu, care în timpul şedinţei a fumat folosind o ţigară electronică, a afirmat că în cazul în care acest proiect va fi adoptat el ar putea ajunge în situaţia de a nu mai participa la lucrările comisiei.
Iniţiatorul proiectului, Manuela Mitrea, a subliniat, în timpul dezbaterilor, că noţiunea de "fumat la mâna a treia" este fundamentată ştiinţific, ea menţionând că în spaţiile unde se fumează, substanţele nocive rămân în covoare, draperii şi dăunează nefumătorilor care vin în contact cu ele.
Manuela Mitrea, care a declarat că este o fostă fumătoare, a spus că proiectul are la bază prevederea constituţională care garantează dreptul la ocrotirea sănătăţii şi că, potrivit legii fundamentale, drepturile fumătorilor pot fi restrânse dacă afectează drepturile nefumătorilor.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, Ion Rotaru (PSD), a subliniat că propunerea legislativă este binevenită şi utilă deoarece protejează sănătatea nefumătorilor, care sunt majoritari în ponderea populaţiei.
La propunerea senatorului Ion Vasile, comisia a adoptat un amendament care prevede ca sumele provenite din amenzile contravenţionale aplicate în baza acestei legi să fie destinate programelor de sănătate.
De asemenea, membrii comisiei şi-au însuşit amendamentele propuse, prin aviz, de Comisia jurdică, printre care şi cel prin care penitenciarele sunt exceptate de la aplicarea acestei legi.
Autorităţile din New York amendează oamenii care fumează în aer liber
Autorităţile din New York au interzis fumatul în aer liber, în locuri precum plaje, parcuri şi chiar pieţe ale oraşului, iar mulţi se întreabă dacă alte ţări vor urma exemplul american şi vor interzice complet fumatul.
New York-ul a interzis fumatul în restaurante, baruri şi cluburi încă din 2003, fiind urmat de Los Angeles, iar acest pas a determinat o mişcare globală de interzicere a fumatului, informează bbc.co.uk.
Franţa, India, Irlanda şi Italia au fost printre ţările care au interzis fumatul. Scoţia l-a interzis în spaţii închise în 2006, iar restul Marii Britanii în 2007. În ianuarie 2011, Spania a interzis fumatul în apropierea spitalelor şi a locurilor de joacă pentru copii.
Cea mai recentă măsură a autorităţilor din New York interzice fumatul în parcuri, pe plaje, pe terenurile de sport, dar şi în marile pieţe ale oraşului, precum Herald Square şi Times Square.
Fumatul va mai fi permis pe trotuarele din afara parcurilor şi în parcările de maşini.
Primarul New York-ului, Micahel Bloomberg, a declarat că apropierea la aproximativ un metru în aer liber faţă de un fumător expune oamenii la acelaşi risc de fumat pasiv ca şi într-un loc acoperit.
Autorităţile oraşului speră ca noua lege să fie respectată de cetăţeni, însă dacă o persoană o încalcă, va fi amendată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.