Funar a depus denunţ penal împotriva persoanelor implicate în restaurarea statuii lui Matei Corvin

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a depus, joi, un denunţ penal la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca împotriva persoanelor implicate în restaurarea grupului statuar Matei Corvin, care s-ar face vinovate de "abuz în serviciu".

Urmărește
73 afișări

Gheorghe Funar a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că persoanele care s-au ocupat de restaurarea statuii lui Matei Corvin nu au repus pe soclu placa de bronz cu un citat din Nicolae Iorga amplasată în 1992, în perioada în care el era primar al municipiului Cluj-Napoca.

"Am depus, joi, un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva persoanelor implicate în restaurarea grupului statuar Matei Corvin, care se fac vinovate de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. Acestea au pus la cale îndepărtarea unei plăci de bronz cu textul lui Nicolae Iorga amplasată în 1992, în perioada în care eu eram primar al municipiului. La restaurare nu a mai fost amplasată placa pe soclul statuii. Este vorba despre o infracţiune, care pedepseşte desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială, degradarea şi profanarea unui monument istoric", a spus Funar.

Potrivit acestuia, "infracţiunile au fost comise cu intenţie directă, având în vedere că persoanele implicate aveau ştiinţă că încalcă prevederile legale".

Liderul PRM a spus că solicită Parchetului trimiterea în judecată a persoanelor implicate în restaurarea statuii lui Matei Corvin.

Gheorghe Funar a susţinut că pe soclul statuii ar trebui reamplasată placa de bronz cu citatul din Nicolae Iorga montată în anul 1992 şi care "restabileşte adevărul istoric privind înfrângerea lui Matei Corvin la Baia de către Ştefan cel Mare".

În ceea ce priveşte actuala plăcuţă cu acelaşi citat din Iorga, amplasată recent la baza statuii lui Matei Corvin, secretarul general al PRM a susţinut că aceasta este "ilegală", iar pentru montarea sa au fost risipiţi "bani publici".

Funar susţine că prima plăcuţă cu textul din Nicolae Iorga a fost amplasată în 1921 şi a fost dată jos de către autorităţile maghiare în anul 1940.

"În 1921, Iorga a acceptat un compromis pentru salvarea de la demolare a statuii lui Matei Corvin, şi anume amplasarea unei plăci de bronz cu un citat al său care făcea referire la înfrângerea lui Matei Corvin la Baia de către Ştefan cel Mare. Placa a fost montată pentru a restabili adevărul istoric şi a înlătura falsul din cadrul grupului statuar, unde steagul Moldovei este aplecat la picioarele lui Matei Corvin", a explicat Gheorghe Funar.

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat săptămâna trecută de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: "Mathias Rex".

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a transmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat preocupat de faptul că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe statuia lui Matei Corvin ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu şi a cerut reglementarea situaţiei şi îndepărtarea acesteia.

Szilagyi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pe tema acestui subiect are loc o consultare între ambasada Ungariei şi Ministerul de Externe al României.

Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar, a declarat, luni, că a primit asigurări că Guvernul României va studia legalitatea amplasării plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, plăcuţă care are doar scopul "umilirii maghiarilor".

Fuzes a declarat, luni, la Cluj, că plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin nu are niciun rost şi speră ca aceasta să fie îndepărtată curând.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici