Funcţionar şi administrator de firmă, trimişi în judecată pentru corupţie cu fonduri SAPARD
Un funcţionar public de la Serviciul taxe şi impozite locale al Primăriei Focşani şi administratorul unei firme din localitate au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie în legătură cu eliberarea unui document necesar derulării unui proiect cu finanţare SAPARD, legat de modernizarea unei mori.
Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Galaţi l-au deferit justiţiei pe Constantin Nistoroiu, asociat şi administrator al societăţii Nis Prod Focşani, pe care îl acuză de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Alături de acesta a fost trimis în judecată şi Dorică Savin, funcţionar public la Primăria Municipiului Focşani - Serviciul taxe şi impozite locale, acuzat de neglijenţă în serviciu.
În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii anticorupţie arată că în 16 iunie 2006, Nistoroiu a depus la Agenţia SAPARD o cerere prin care a solicitat finanţare europeană nerambursabilă din fondurile SAPARD pentru derularea şi finalizarea proiectului intitulat "Modernizarea morii de grâu aparţinând scoeităţii Nis Prod, localitatea Focşani, judeţul Vrancea".
La documentaţia depusă în susţinerea cererii sale, administratorul a folosit un certificat fiscal eliberat de Primăria Focşani ce atesta în mod nereal că societatea comercială menţionată nu are debite de plată restante la bugetul local.
Acest certificat a fost întocmit de Dorică Savin care, în calitatea sa de angajat al Serviciului taxe şi impozite locale, a eliberat documentul fără să verifice situaţia reală a respectivei societăţi.
De asemenea, mai notează anchetatorii în documentul citat, pe parcursul derulării proiectului, Nistoroiu a mai prezentat Agenţiei SAPARD şi alte documente în care a consemnat în mod nereal că nu se află în conflict de interese cu reprezentanţii societăţilor comerciale ce au câştigat procedurile de achiziţie organizate pentru punerea în practică a proiectului.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Bucureşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.633.076,55 de lei, respectiv aproximativ 463.349,56 de euro.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale societăţii în cauză.
Dosarul a fost trimis pentru dezbatere Judecătoriei Focşani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO