Funcţionarii publici, în grevă de avertisment

Peste 25.000 de funcţionari din 350 de instituţii publice au participat la greva de avertisment, a declarat, luni, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, precizând că dacă solicitările nu vor fi rezolvate, din 9 martie vor intra în grevă generală.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii publici, în grevă de avertisment

Funcţionarii publici, în grevă de avertisment

Liderul sindical a precizat că la greva de avertisment de luni, organizată între orele 8.30 şi 10.30, au participat funcţionari publici, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor, ai Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale şi personal contractual din administraţia publică, din Bucureşti şi din ţară.

Oprescu a mai spus că liderii SNFP se vor întâlni, la ora 11.00, cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 14.00 cu cei din Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu care vor discuta în comisiile de dialog social despre menţinerea sporurilor, salarizarea corespunzătoare şi protecţia juridică a funcţionarilor publici care lucrează în instituţiile de control.

De asemenea, de la ora 16.00, liderii SNFP vor discuta cu reprezentanţii Guvernului despre angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi, a adăugat Oprescu.

Preşedintele SNFP a declarat că va cere Executivului încadrarea persoanelor disponibilizate pe alte posturi sau plata a zece salarii compensatorii, precizând că în perioada de criză, aceşti oameni nu îşi mai pot găsi alte locuri de muncă.

Greva de avertisment a membrilor Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a început la ora 8.30, aceştia cerând alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile şefilor de instituţii şi a sporurilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, SNFP are peste 23.000 de membri.

"Aşteptăm ca după greva de avertisment Guvernul României să se aplece asupra problemelor din administraţia publică", a spus Oprescu.

Sindicaliştii cer alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile şefilor de instituţii şi a sporurilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

"Subfinanţarea administraţiei publice, lipsa protecţiei juridice a funcţionarilor publici în perioadele de criză economică, perioade în care comportamentul unor agenţi economici sau grupări infracţionale poate fi influenţat negativ din cauza realităţilor socio-economice, vor avea efecte negative asupra bugetului de stat şi chiar a ordinii de drept. Prin politica salarială deficitară, Guvernul României este în culpă în ceea ce priveşte corupţia", a arătat preşedintele SNFP.

Reprezentanţii SNFP au fost invitaţi, luni, de la ora 16.00, la Guvern, pentru a discuta despre angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi.

Oprescu a declarat că va cere Executivului încadrarea persoanelor disponibilizate pe alte posturi sau plata a zece salarii compensatorii, precizând că această solicitare este justificată de faptul că "suntem într-o criză economică, acei oameni fiind în imposibilitatea de a-şi găsi noi locuri de muncă".

Reprezentanţii SNFP s-au retras de la negocierile cu Guvernul privind revendicările funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, calificându-le drept "neserioase". Sindicaliştii SNFP susţineau că "în spatele acestora se pregătesc acte normative care nu ţin cont de negocierile în curs şi care aduc diminuări semnificative ale veniturilor angajaţilor din administraţie".

Reprezentanţii Sindicatului Naţionale al Funcţionarilor Publici s-au întâlnit, vineri, cu o comisie condusă de Bogdan Chiriţoiu, consilier de stat în relaţia cu administraţia publică din partea Preşedinţiei. Sindicaliştii au prezentat motivele pentru care declanşează conflictul de muncă şi argumentele care susţin aceste revendicări.

Ultima întâlnire cu reprezentanţii Guvernului a avut loc vineri, la Ministerul Finanţelor, sindicaliştii declarându-se nemulţumiţi de rezultatul dezbaterilor pe tema actului normativ privind tăierea unor sporuri şi plata orelor suplimentare, ei luând în calcul acţionarea în instanţă a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici