- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: Cei care apărau interese ilegitime încearcă acum să schimbe Legea educaţiei prin iniţiative
Ministerul Educaţiei şi Guvernul nu au iniţiat şi nici nu vor iniţia modificarea Legii educaţiei, punerea în aplicare a acesteia nu a produs nicio perturbare în sistem, în schimb cei care apărau interese ilegitime încearcă acum să modifice legea, a declarat, marţi, ministrul Daniel Funeriu.
"Guvernul va emite un punct de vedere negativ faţă de această iniţiativă de modificare a Legii educaţiei. Ministerul Educaţiei sau Guvernul nu au iniţiat şi nu vor iniţia modificarea Legii 1/2011. Punerea în aplicare a legii a demonstrat că este o lege bună, care nu a produs nicio perturbare în sistem", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
El a precizat că acele persoane care doreau să ţină în loc reforma în sistemul de învăţământ şi argumentau că sunt schimbări prea dese sunt cei care încearcă acum să modifice această lege apreciată de partenerii străini.
"Cei care apărau interese ilegitime şi care nu au fost acceptate în Legea educaţiei încearcă acum să transforme interesele în iniţiativă de modificare a legii. Nu vor reuşi. Se confirmă ceea ce spuneam de multă vreme, şi anume că în Parlament legea a fost blocată pentru că erau interese ilegitime şi dăunătoare României", a adăugat ministrul Educaţiei.
Daniel Funeriu a mai spus că este bucuros pentru faptul că Federaţia Alma Mater apără poziţia Ministerului Educaţiei şi a Guvernului de nemodificare a legii.
"Mă bucur că suntem în situaţia în care sindicatul Alma Mater apără poziţia MECTS şi a Guvernului de nemodificare a Legii educaţiei. Azi, modificarea legii privind predarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor a trecut tacit de prima Cameră. Guvernul va da un punct de vedere negativ faţă de aceste iniţiative", a mai spus Funeriu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale.
Mircia Giurgiu a propus, în proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.
Federaţia Alma Mater a semnalat faptul că la trei luni şi şapte zile de la asumarea Legii educaţiei puterea actuală propune modificarea actului fără consultarea partenerilor de dialog social, avantajând universităţile private.
La rândul lui, vicepremierul UDMR Marko Bela a spus că adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Se măreşte salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. De când va intra în vigoare
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO