Funeriu: Cel mai important este aplicarea noii legi a educaţiei

Daniel Funeriu, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a declarat, joi, în faţa comisiilor de specialitate, că cel mai important pentru el este aplicarea noii legi a educaţiei, care a necesitat eforturi foarte mari.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Cel mai important este aplicarea noii legi a educaţiei

Funeriu: Cel mai important este aplicarea noii legi a educaţiei (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Daniel Funeriu şi-a început prezentarea programului cu o serie de date privind activitatea profesională, arătând că are 38 de ani, că a studiat la Arad şi că în 1988 s-a stabilit în Franţa luând bacalaureatul internaţional de la Strasbourg.

El a precizat că are un doctorat în chimie, că timp de un an a fost conferenţiar la College de France, iar din 2008 este deputat în Parlamentul European.

Funeriu a spus că, pentru el, în cazul în care va primi încrederea comisiilor, cel mai important va fi să aplice noua lege a educaţiei, care a necesitat eforturi foarte mari.

"Educaţia este un domeniu particular, iar schimbările structurale în acest domeniu necesită timp care depăşeşte orizontul politic sau perioada unui mandat. Fiecare ministru trebuie să se încadreze într-un demers de continuitate. Cred că în pofida jocurilor politice din educaţie, s-au petrecut o serie de lucruri importante cum ar fi Pactul Nnţional pentru Educaţie la care mi-am adus într-o mică măsură contribuţia şi pe care înţeleg să-l respect. În urma lui a apărut şi Legea Educaţiei care a necesitat eforturi mari. Misiunea mea pe care o voi lua în serios este de a pune în aplicare această lege", a spus Funeriu.

El subliniat că pentru a se duce la bun sfârşit o asemenea misiune, va avea nevoie şi de sprijinul comisiilor parlamentare.

Referitor la învăţământul preuniversitar, Funeriu a precizat că şase puncte esenţiale, printre care dinamizarea procesului educaţional, modernizarea curiculei şi a modalităţilor de examinare, descentralizarea şi depolitizarea, precum şi dinamizarea politicii de resurse umane.

Funeriu a spus că învăţământul liceal va fi teoretic, real, uman, tehnologic sau vocaţional şi a precizat că va trebui să fie un format personal pentru clasele pregătitoare în ciclul obligatoriu.

Ministrul propus pentru Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport a menţionat că se gândeşte la înfiinţarea unor consorţii educaţionale care să permită mobilitatea cadrelor duidactice şi că doreşte să finalizeze procesul de dotare a tuturor şcolilor cu calculatiare şi internet.

În ce priveşte curicula, aceasta va fi bazată pe competenţe, a spus Funeriu, acesta declarând că doreşte flexiblitatea ei pe două paliere, respectiv creşterea proporţiei orelor şi a gradului de libertate a profesorilor O altă măsură apreciată esenţială de Funeriu este introducerea portofoliului educaţional.

În ce priveşte descentralizarea, acesta a precizat că procesul trebuie să se facă la nivel administrativ şi la cel al resurselor umane. "Modul în care directorii vor fi puşi în funcţie reprezintă punctul focal al descentralizării", a subliniat Funeriu.

El a subliniat că va pleda pentru salarizarea cadrelor didactice în funcţie de performanţă, că va lucra la elaborarea unei noi metodologii de evaluare a cadrelor didactice şi că va susţine recunoaşterea educaţiei nonă-formale şi informale.

Potrivit lui Daniel Funeriu, priorităţile pentru învăţământul universitar constau în diferenţierea misiunii universităţilor, ierarhizarea programelor de studii, dinamizarea recrutării şi a carierelor şi finanţarea multianuală şi de excelenţă.

În domeniul cercetării, Funeriu îşi propune creşterea bugetului, distribuirea fondurilor pe criterii de excelenţă, debirocratizarea procedurilor, stimularea repatrierii diasporei şi realizarea unor ajustări legislative.

În domeniul tineretului, ministrul propus are ca priorităţi dezvoltarea unor programe pentru acordarea de locuinţe, armonizarea legislativă cu standarde UE, egalizarea şanselor între rural şi urban, înfiinţarea unui muzeu naţîonal al ştiinţelor, elaborarea unei legi a voluntariatului şi internship, precum şi reabilitatea taberelor.

În domeniul sportului, Funeriu a precizat că sportul de performanţă trebuie condus de către performeri. El a sublinait că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i atrage pe performeri către minister precizând că tinerii au nevoie de modele care, în opinia lui pot fi sportivii. În privinţa sportului de masă, Funeriu a arătat că acesta ar trebui extins la toate plajele de vârstă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici