Funeriu: Cred că rectorii trebuie să aplice legea şi să opteze între această funcţie şi Parlament

Rectorii trebuie să pună în aplicare Legea Educaţiei şi să opteze între această funcţie şi cea de parlamentar, ANI pronunţându-se cu privire la acest aspect, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Urmărește
6 afișări

"Ministrul nu se pune împotriva Parlamentului. Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au exprimat doar un punct de vedere. Singura structură care se poate pronunţa în privinţa incompatibilităţilor este Agenţia Naţională de Integritate. ANI s-a pronunţat deja, spunând că situaţia rectorilor generează o incompatibilitate care trebuie rezolvată în 60 de zile sau în funcţie de regulamentele specifice", a spus Funeriu.

În acest context, cei patru rectori care deţin şi funcţii de parlamentari trebuie să opteze pentru una dintre acestea.

"Nu cred că există cineva care doreşte să încalce legea. Ministerul Educaţiei a cerut un punct de vedere Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la acest subiect pe care l-a obţinut. Pentru aceste situaţii există proceduri legale, pe care nu cred că un lector le va ignora. Aşteptăm să se termine perioada legală până la care trebuie să opteze", a susţinut ministrul Educaţiei.

Funeriu a precizat că dacă până la expirarea termenului în care rectorii trebuie să opteze aceştia nu o vor face, el va sesiza din nou ANI.

Comisia juridică a Senatului a decis, în 1 martie, că senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, şi senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnice din Timişoara, pot cumula aceste calităţi.

Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a stabilit că acest cumul de funcţii este posibil având în vedere prevederile Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, act normativ care prevede că deputaţii şi senatorii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.

"Şi colegii de la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, fiind sesizaţi cu o speţă similară, referitor la rectorul Universităţii de Medicină din Bucureşti şi rectorul Universităţii din Timişoara, s-au pronunţat în acelaşi sens", i-a informat preşedintele comisiei, Toni Greblă (PSD), pe membrii comisiei.

Şi deputaţii jurişti au elaborat, în 22 februarie, un punct de vedere potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector. Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei a constat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

După intrarea în vigoare a Legii educaţiei, rectorii incompatibili au la dipoziţie 30 de zile pentru a alege funcţia în care vor să rămână, iar ANI a răspuns MECTS că situaţia de incompatibilitate trebuie rezolvată în 60 de zile sau în funcţie de anumite regulamente specifice.

Sunt vizaţi Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Şefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti.

Legea educaţiei a intrat vigoare în 9 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici