Funeriu: Cu cât organizarea în educaţie este mai bună, cu atât impactul rectificării va fi mai mic
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat, joi, la Timişoara, că impactul pe care îl va avea asupra domeniului educaţiei rectificarea bugetară, prin care ministerul a pierdut aproape 500 de milioane de lei, va fi scăzut dacă organizarea este bună.
Funeriu: Cu cât organizarea în educaţie este mai bună, cu atât impactul rectificării va fi mai mic (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă educaţia va fi afectată de rectificarea bugetară aprobată, miercuri, de Guvern, prin care Ministerul Educaţiei a pierdut 494,6 milioane de lei, Funeriu a răspuns: "Cu cât organizarea este mai bună, cu atât impactul acestor măsuri va fi mai scăzut".
"Dacă nu te organizezi mult, mult mai bine, există riscul să se producă o serie de disfuncţionalităţi. Totul ţine, de fapt, de cât de mult durează perioada de stres bugetar. Cu cât măsurile pe care le luăm sunt mai corecte - şi vă asigur că ele sunt -, cu cât organizarea este mai bună, cu atât impactul acestor măsuri va fi scăzut. De aceea îmi doresc să intrăm în parametri normali cât mai repede, iar intrarea în parametri se va face cu cât mai repede vor fi luate măsurile bune pe care noi le-am luat", a afirmat ministrul Educaţiei.
El a spus că, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, calitatea învăţământului în România nu a crescut, deşi investiţia în educaţie a crescut "foarte mult", banii fiind "disipaţi de un sistem ineficient".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"Avem un studiu al Băncii Mondiale care ne arată că, din păcate, calitatea educaţiei nu a crescut, cu toate că investiţia în educaţie a crescut foarte mult. Întrebarea este unde sunt banii? Banii au fost disipaţi de un sistem ineficient. Sunt notorii cazurile de lucrări făcute pe nişte sume de bani incredibil de mari. Există, evident, aspectul optimizării folosirii banului public. Şi atunci când sistemul este optim şi investiţia va avea efectul scontat", a mai afirmat Funeriu.
Potrivit ministrului Educaţiei, "în afara unei finanţări corecte" şi a utilizării banilor "în mod cinstit" nu se poate face performanţă în educaţie.
"Performanţă în afara unei finanţări corecte şi a unui sistem capabil să utilizeze aceşti bani în mod cinstit este foarte dificil de făcut. În acelaşi timp, modul în care utilizăm şi organizăm sistemul, chiar şi în aceste condiţii de stres financiar, îşi va spune cuvântul. (...) Dar trebuie să ne încadrăm în ceea ce România îşi poate permite", a mai spus Funeriu.
El a dat ca exemplu examenul de titularizare de anul acesta care, în opinia sa, a fost organizat "în mod corect" şi "cu cheltuieli minime".
Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, prin care sunt tăiate alocaţiile mai multor ministere şi acordate fonduri în special pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi altor alocaţii de natură socială, cu scopul de a evita "declanşarea unor conflicte sociale".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO