Funeriu: Din 2012, costul standard per elev va merge şi la şcolile private din preuniversitar

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică, la Pro TV, că din 2012, se va aplica principiul "finanţarea urmează elevul", iar costul standard per elev care în prezent merge la şcolile de stat va merge şi la cele private din preuniversitar.

Urmărește
853 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Din 2012, costul standard per elev va merge şi la şcolile private din preuniversitar

Funeriu: Din 2012, costul standard per elev va merge şi la şcolile private din preuniversitar (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

În România sunt aproximativ 70.000 de elevi în învăţământul privat acreditat preuniversitar, faţă de 3,2 milioane de copii care învaţă în general, a spus ministrul Educaţiei la Pro TV.

Acesta a menţionat că prin legea educaţiei s-a operaţionalizat principiul "finanţarea urmează elevul".

"Din 2012 finanţarea va urma elevul, iar costul standard per elev care azi merge la şcolile de stat va merge şi la şcolile private", a declarat Daniel Funeriu.

Referindu-se la costul standard per elev, ministrul a arătat că alocarea depinde de locul în care învaţă elevul precum şi în funcţie de diverse situaţii - dacă învaţă în mediul urban sau rural, etc - şi că acest cost variază între 2.000 şi 3.000 de lei pe an.

Funeriu a adăugat că până la 1 ianuarie 2012, statul finanţează doar partea de salarii, iar după această dată se vor finanţa atât salariile, cât si costurile curente legate de educaţie.

"Dacă o şcoală privată are o taxă de 10.000 de lei, statul va da pentru un elev, indiferent dacă este şcoală privată în învăţământul obligatoriu sau de stat, 3.000 de lei, iar restul este acoperit de părinte. Obligaţia statului român este aceeaşi pentru toţi copiii, indiferent dacă aleg să meargă la o şcoală privată sau de stat", a mai spus Funeriu.

Acesta a adăugat că va urma o bătălie din partea şcolilor pentru a-şi atrage elevii, ceea ce va stimula competiţia.

"Spre deosebire de învăţământul superior, în preuniversitar există un control de output - examenul de la clasa a VIII- a şi cel de bacalaureat. Este un foarte bun indicator, evident, bacalaureatul trebuie să fie organizat corect. Nu cred că un părinte va plăti ca elevul să se ducă la un liceu cu o rată de promovabilitate foarte scăzută", a susţinut ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici