Funeriu: Elaborarea programelor şcolare pleacă de la felul în care trebuie să arate elevul român

Elaborarea programelor şcolare pleacă de la modul în care trebuie să arate elevul român în fiecare an de studiu din punct de vedere educaţional, de aceea modernizarea curriculumului naţional se va face secvenţial, coerent, pe baze ştiinţifice şi nu pripit, a spus Ministrul Educaţiei, la Alba-Iulia

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Elaborarea programelor şcolare pleacă de la felul în care trebuie să arate elevul român

Funeriu: Elaborarea programelor şcolare pleacă de la felul în care trebuie să arate elevul român (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Consiliul naţional pentru curriculum, înfiinţat la nivelul Ministerului Educaţiei, lucrează la elaborarea noii programe şcolare, care va fi construită "secvenţial, coerent, pe baze ştiinţifice".

Procedura de elaborare a curriculumului şcolar trebuie să treacă prin toate etapele astfel încât să nu producă "modificări brutale", a declarat, duminică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă la Alba-Iulia.

"Ne grăbim, dar nu ne pripim. După cum ştiţi, elaborarea unui curriculum trebuie să treacă prin diferite faze. În primul rând, trebuie să se elaboreze un cadru de referinţă curricular care trebuie să ne spună cum trebuie să arate elevul român la fiecare curs, urmat de o dezbatere publică, pentru că până la urmă este o alegere a societăţii modul în care trebuie să arate copiii noştri, după care se va trece efectiv la elaborarea programelor şcolare. Putem avea un orizont, în urma discuţiilor cu consiliul de curriculum, pentru un prim document în 2011 şi aplicarea practică ulterioară. Trebuie să ştiţi că toate teoriile educaţionale arată că modificările brutale, modificările bruşte în sistemul educaţional nu fac bine nimănui. Deci trebuie să avem un calendar foarte bine stabilit, iar consiliul de curriculum va stabili acest lucru, fiind o comisie de experţi", a spus Funeriu.

La Alba-Iulia se desfăşoară consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari generali din întreaga ţară.

La întâlnire participă, pe lângă şefii inspectoratelor şcolare, şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, printre care ministrul Daniel Funeriu, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Oana Badea, directorul general în cadrul MECTS, Liliana Preoteasa.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a participat, vineri, la prima întrunire a Consiliului pentru Curriculum, organism consultativ al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Scopul reuniunii a fost acela de a analiza atribuţiilor Consiliului pentru Curriculum în contextul activităţii MECTS, precum şi stabilirea unor termene cheie pentru activitatea structurii.

Consiliul pentru Curriculum are în componenţă 20 de experţi şi a fost înfiinţat în luna august 2010, prin ordin al ministrului Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici