Funeriu: Harababura din sistemul şcolar a fost creată de Ponta

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, îl acuză pe premierul Victor Ponta că el a creat "harababură" în acest an şcolar pentru că a schimbat patru miniştri ai învăţământului în trei luni.

Urmărește
842 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Harababura din sistemul şcolar a fost creată de Ponta

Funeriu: Harababura din sistemul şcolar a fost creată de Ponta (Imagine: Adi Piclisan / MediafaxFoto)

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să pregătească pentru anul viitor un sistem de şcolarizare care să protejeze copiii şi părinţii, apreciind că formula clasei pregătitoare iniţiată de fostul ministru Funeriu reprezintă "o harababură şi o prostie". Solicitarea a fost adresată ministrului la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, în prezenţa jurnaliştilor, premierul spunând că este un mesaj pe care vrea să îl adreseze în mod public.

"Harababura de început de an şcolar a fost cauzată de Ponta care a avut 4 miniştri ai educaţiei în 3 luni, plagiatori şi sindicalişti. Cum să începi anul bine când au schimbat politic toţi inspectorii şcolari şi toţi directorii care pregătiseră lucrurile?", afirmă Funeriu, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX.

Totodată, Funeriu afirmă că "părinţii copiilor de trei ani trebuie să ştie că micuţii nu vor mai avea locuri la grădiniţă la anul dacă Victor Ponta mută clasa pregătitoare înapoi la grădiniţă, unde e criză cronică de spaţiu", adăugând şi că România ar fi singura ţară din UE cu grădiniţa de patru ani.

"Învăţătoarele care acum au copii de clasa a IV-a vor preda la grădiniţă sau vor fi date afară. Ce se va întâmpla cu clasele din şcoli acum amenajate? Vor rămâne goale? Va lăsa copii de trei ani împreună cu cei de şapte la grădiniţă? Anul acesta nu a fost nicio problemă la înscrierea la grădiniţă, tocmai pentru că s-a intrat în normal", adaugă Funeriu.

De asemenea, actualul consilier pentru probleme de educaţie de la Palatul Cotroceni argumentează că "în 18 mai 2012, Ponta, de la ministerul Educaţiei a anulat procedurile transparente de licitaţie pentru mobilier şi a dat banii şcolilor, care au cumpărat prin încredinţare directă mobilierul cu mare întârziere".

"Dacă Ponta nu ştie despre ce vorbeşte, măcar să plagieze modelele din toate ţările UE care aplică acest model. Prin introducerea clasei pregătitoare, 20.000 de copii de şase ani, care altminteri nu ar fi fost nici la şcoală nici la grădiniţă, sunt acum într-un cadru şcolar adecvat", susţine Funeriu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la deschiderea noului an şcolar, că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca "faimoasa clasă pregătitoare" să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile "au dat bătăi de cap părinţilor".

Şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare, susţinând că după primul semestru se va face o evaluare, luându-se în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, luni, un mesaj cu prilejul începerii noului an şcolar, afirmând că învăţământul are nevoie de predictibilitate şi că este convins că cei implicaţi în educaţie vor depune în continuare eforturi pentru ca tranziţia de la grădiniţă la şcoală să fie cât mai lină.

"La început de drum am convingerea că toţi actorii implicaţi în educaţie vor depune în continuare eforturi pentru ca tranziţia celor mici de la grădiniţă la şcoală să fie cât mai lină. Este important că în acest an niciun copil care a împlinit vârsta de 6 ani nu se va afla în afara sistemului de învăţământ", a afirmat preşedintele Băsescu, în mesajul care a fost citit, luni dimineaţă, de consilierul prezidenţial pentru educaţie, Daniel Funeriu, la deschiderea Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Băsescu arată că acest an şcolar este "unul deosebit întrucât el va prezenta elevilor şi părinţilor două noutăţi importante, de care România are nevoie pentru dezvoltarea sa: introducerea unui învăţământ profesional relevant şi introducerea învăţământului obligatoriu de la vârsta de 6 ani, care va începe din acest an cu clasa pregătitoare".

"Ambele măsuri izvorăsc din Pactul Naţional pentru Educaţie, asumat de toate partidele politice parlamentare din România precum şi de o bună parte din societatea civilă. Noua lege a educaţiei a făcut posibile aceste noutăţi", a evidenţiat şeful statului.

Totodată, el a subliniat că "sistemul de învăţământ are nevoie de stabilitate şi predictibilitate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici