- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: În 2011 s-a încheiat epoca pilelor şi nepotismelor, în 2012 - aceeaşi exigenţă privind frauda
În 2011 s-a încheiat epoca pilelor şi a nepotismelor, exemple fiind un bacalaureat corect, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, iar exigenţa privind frauda va continua în 2011, dar au fost şi nerealizări care ţin de lipsa banilor, a declarat ministrul Daniel Funeriu.
Daniel Funeriu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)
"Vorbim de o Românie în care cel mai greu este schimbarea mentalităţilor. La nivel funcţional, ceea ce s-a întâmplat la bacalaureat este unul dintre evenimentele menite să schimbe mentalităţi. Adică cei care au muncit şi au fost corecţi au fost răsplătiţi, au promovat, profesorii şi-au recăpătat încrederea pierdută. Cei care au fraudat au fost sancţionaţi. Anul 2011 a însemnat încheierea unei epoci de pile şi nepotisme. În 2012 vom dovedi aceeaşi exigenţă sporită faţă de fraudă", a spus marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit acestuia, în 2011 s-a revenit pentru prima dată la "valorile fundamentale ale oricărei ţări sănătoase, cinstea, răsplata muncii, corectitudinea". "Acesta este un element de cotitură. Legea educaţiei naţionale a permis inclusiv acest lucru. Al doilea element important şi cu schimbări majore este clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii", a adăugat ministrul Funeriu.
Ministrul a susţinut că, într-o evaluare externă, s-a spus cine sunt cei buni şi cei slabi, în care universităţi merită investit în cercetare şi în care în partea educaţională şi s-a făcut o separare a apelor în învăţământul superior.
În plus, pentru prima dată CE a felicitat România pentru efectele legii, a adăugat Funeriu. "Prin noua lege s-a stins efectul diplomelor dubioase la medicină. Din pricina unor lucruri întâmplate în trecut, România risca, din cauza plângerilor către UE formulate de Italia, să aibă probleme cu recunoaşterea diplomelor în spaţiul Uniunii Europene. Credibilitatea diplomelor româneşti este un pas important", a spus Funeriu.
El a amintit la capitolul realizări contractul de colaborare dintre Universitatea de Marină din Constanţa, care deschide o filială în Kazakhstan, şi conferinţa Bologna care va fi organizată în România şi la care vor participa o sută de miniştri.
Referindu-se la alocarea fondurilor în cercetare, ministrul a subliniat că aceasta se face, prin Legea 1/2011, pe bază strict de calitate ştiinţifică. "Altfel spus, cercetătorii să facă cercetare, nu administraţie. Acesta este un lucru esenţial. Şi tot în cercetare vorbim despre proiectul Eli, prin care cel mai puternic laser din lume va fi construit în România, la Măgurele, şi pentru care aşteptăm finanţare europeană. Să găzduieşti cel mai important laser este un succes enorm pentru care ne-am luptat foarte mult", a adăugat Funeriu
Pe de altă parte, Funeriu a susţinut că are şi regrete, primul fiind legat de situaţia bugetară delicată. "Aş fi fost bucuros să avem mai multe fonduri, să facem mai mult prin revalorizarea cadrelor didactice. Cred că bacalaureatul a dovedit recredibilizarea cadrelor didactice", a adăugat Funeriu.
El a subliniat că Legea educaţiei naţionale "dă resurse oamenilor şi instituţilor de calitate". "Cei care vor să modifice legea sunt cei care nu pot să admită că performanţa este răsplătită. Cei care vor să restaureze sistemul bazat pe legea educaţiei naţionale cu unul plin de metehne nu vor reuşi nici în 2012. Vom continua lupta cu frauda", a adăugat ministrul Educaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO