- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu le-a propus sindicaliştilor patru măsuri pentru aplicarea OUG 114 privind concedierile
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicaliştilor, marţi, patru măsuri pe care aceştia să le negocieze şi care să poată fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000, în 2010.
Funeriu le-a propus sindicaliştilor patru măsuri pentru aplicarea OUG 114 privind concedierile (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Măsurile constau în creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi la 6-12 ore pe săptămână în funcţie de mărimea şcolii, la renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani. Cea de-a treia măsură constă în majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ, o ultimă măsură prevăzând organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Ministrul Daniel Funeriu a precizat că nu are în vedere depăşirea numărului legal de elevi la clasă.
Funeriu a spus că aceste măsuri vor fi discutate timp de o săptămână de toate inspectoratele şcolare judeţene, urmând ca pe 12 ianuarie să se întâlnească din nou cu sindicatele pentru a le analiza.
Potrivit ministrului, prima măsură înseamnă o economisire de 2.000-2.200 de norme didactice, în timp ce cea de-a doua înseamnă o economisire de 8.000 de norme didactice, iar a treia de o mie de norme.
La rândul lor, sindicatele s-au declarat nemulţumite de OUG 114/2009 şi au spus încă odată că o vor ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că această ordonanţă este scoasă din contextul general şi nu duce la îmbunătăţirea actului de educaţie.
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a considerat că acest act normativ nu are fundament şi "loveşte" în interesele învăţământului, aceasta fiind prima structură bugetară atacată.
"Nu discutăm, măsurile ministrului, sunt măsuri care diminuează capitolul de cheltuieli şi numărul de salariaţi şi nu au legătură cu calitatea învăţământului şi cu reforma. Aceste măsuri trebuia să fie ulterioare, după previzionarea unei reforme în educaţie", a spus Isvoranu.
Totodată, preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, şi-a exprimat solidaritatea cu ceilalţi colegi din învăţământul preuniversitar, învăţământul universitar nefiind afectat de această ordonanţă.
Hadăr a precizat că solicită rectorilor şi senatelor universităţilor să găsească măsuri eficiente astfel încât resursa umană să nu fie afectată. "Solicităm angajarea tinerilor, fiind foarte mulţi în acest an de criză", a zis Hadăr.
La rândul său, reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Adrian Fârţonea, a spus că va veni, săptămâna viitoare, cu o simulare proprie a celor patru măsuri propuse de ministru pentru ca partenerii sociali să discute pe cifre. "Nu absolut orice trebuie respins. Ne-am avertizat colegii că vor veni măsuri dure, am încercat să venim cu ajustări", a mai afirmat Fârţonea.
Partenerii sociali au mai discutat, marţi, cu ministrul Educaţiei şi despre dialogul social şi bugetul Educaţiei pe 2010 şi au convenit ca dialogul să se deruleze conform legislaţiei în vigoare, "ministerul dând dovadă de o deschidere la nivelul inspectoratelor şcolare şi a unităţilor de învăţământ".
În ceea ce priveşte bugetul Educaţiei pe 2010, sindicaliştii sunt nemulţumiţi, exprimându-şi opinia că acest buget este numai pe hârtie de 6%, dar, în realitate, a fost construit de ministerul de Finanţe "la indicaţiile Fondului Monetar Internaţional şi dezavantajează educaţia".
Liderul FSLI, Aurel Cornea a considerat că acest buget nu va duce la derularea în bune condiţii a anului şcolar, cadrele didactice fiind îngrijorate în acest sens.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34