- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.01.2013, 20:27)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: Ponta minte cu bună ştiinţă. Nu am obligat niciun învăţător să meargă la facultate
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu declară că Legea educaţiei nu obligă educatoarele şi învăţătoarele sau învăţătorii cu experienţă să meargă la facultate, fiind prevăzută însă echivalarea competenţelor obţinute de aceştia de-a lungul carierei.
Urmărește
1109 afișări
Daniel Funeriu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Observ, cu regret, că domnul Ponta mă atacă nejustificat invocând măsuri ce decurg din Legea educaţiei. Nu pot să las informaţii false să polueze discuţiile legate de educaţie. Domnul Ponta a minţit cu bună ştiinţă în şedinţa de Guvern. Articolul 247 pe care îl invoca nu obligă niciun învăţător să meargă la facultate. (...) Mai mult, pentru a rezolva injustiţia care a fost făcută mulţi ani învăţătoarelor şi educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienţă în sistem şi care de multe ori sunt mai bine pregătite decât unele colege cu facultate, am prevăzut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competenţe", a afirmat Funeriu, miercuri, pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
De asemenea, el a arătat că a operaţionalizat această procedură de echivalare prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a stabilit un calendar al echivalărilor pentru anul 2012, concretizat pe etape până în noiembrie 2012 până la etapa care ţinea de semnătura fostului ministru Ecaterina Andronescu.
"22.000 de cadre din învăţământ au parcurs deja etapele procedurii deja derulate", a subliniat Funeriu.
Consilierul prezidenţial a apreciat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 "s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama învăţătorilor de calitate", "în loc să se aibă în vedere interesul elevilor şi al învăţătorilor/educatorilor". "Până şi sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru", a susţinut Funeriu.
El a criticat faptul că Legea educaţiei, care a fost apreciată şi de Comisia Europeană într-un răspuns oficial transmis lui Victor Ponta în decembrie 2011, este modificată acum prin ordonanţe de urgenţă.
"Ştiu că domnul Ponta nu mă are la suflet. Are şi de ce. Eu am promovat un tip de performanţă pe care el nu o poate atinge sau înţelege. El are un doctorat plagiat, eu am un doctorat cu un laureat Nobel. Dar, aşa cum e el, domnul Ponta are acum răspunderea acordată de 60% dintre votanţi. Vreau să-i spun, cu toată deschiderea, că modificând bezmetic Legea educaţiei, doar pentru a-şi răcori frustrarile faţă de mine, nu îmi face un rău mie. Face rău copiilor României. Această lege nu este legea lui Funeriu, ci este legea noastră, a tuturor", a declarat Funeriu.
Fostul ministru al Educaţiei şi-a exprimat şi speranţa ca premierul Ponta să treacă peste erorile afirmate. "Dialogul instituţional este permanent deschis din punctul meu de vedere pentru că nu văd rostul tensiunii în discuţiile din zona educaţiei. (...) Sper că o dată campania electorală consumată să se liniştească apele şi să prevaleze raţiunea. Are miniştri tineri cărora le doresc mult succes şi cred că e mai util să se consulte cu ei decât cu gerontocraţia din PSD care s-a ocupat numai cu clientelismul", a mai susţinut Funeriu.
Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementează "recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice calificate care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare", a menţionat consilierul prezidenţial.
De asemenea, articolul 248 alineat (3) din Legea 1/2011 stipulează: "Cadrele didactice care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor şi care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului."
Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că cea mai mare cantitate de demagogie este în educaţie, deoarece "ticăloşia groaznică" legată de licenţierea educatoarelor şi învăţătoarelor pe care PDL îi cere să o îndrepte a fost prevăzută chiar în Legea educaţiei promovată de fostul ministru Funeriu.
"Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educaţie. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuşi record într-o ţară în care demagogia se foloseşte, decât apelul disperat al doamnei Turcan şi al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloşia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor şi învăţătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna şi cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioşenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educaţiei a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanţi ai PDL îmi cer să îndrept ticăloşia făcută de Guvernul PDL şi de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc", a spus Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupau, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 - 40 de ani de când sunt la catedră, şi care ar trebui să iasă la pensie în câţiva ani, sunt vizaţi de această ordonanţă.
Liderul PDL Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze această ordonanţă, afirmând că măsura umileşte şi aduce la disperare peste 40.000 de profesori.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat însă că, prin OUG 92/2012, Guvernul USL a acţionat "pentru a le permite educatorilor şi învăţătorilor să rămână în sistem, lucru pus în pericol de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 propusă şi votată de PDL".
Purtătorul de cuvânt al PSD declară că reprezentanţii PDL trebuie "să lase deoparte ipocrizia" şi "să îşi asume greşeala pentru Legea nr. 1/2011 – cea care a introdus obligativitatea studiilor universitare pentru educatori şi învăţători".
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România