Funeriu: Principala misiune a mandatului meu este recredibilizarea învăţământului superior

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a spus, miercuri, participanţilor la Conferinţa Naţională a Rectorilor că principala misiune a mandatului său este recredibilizarea învăţământului superior, iar universităţile care vor, ştiu şi pot să creeze calitate vor găsi în MECTS "un partener hotărât".

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Principala misiune a mandatului meu este recredibilizarea învăţământului superior

Funeriu: Principala misiune a mandatului meu este recredibilizarea învăţământului superior (Imagine: Mediafax Foto)

"Vreau să transmit un mesaj clar: pe timpul mandatului meu, instituţia pe care o conduc va fi un foarte bun partener pentru toţi cei care vor să facă un învăţământ superior de calitate, pentru toţi cei care ştiu cum să facă acest învăţământ superior de calitate, şi mai mult, pentru toţi cei care pot să facă un învăţământ superior de calitate. Toate universităţile care vor, care ştiu, care pot să creeze calitate vor găsi în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi în mine personal un partener hotărât", a declarat Daniel Funeriu, la reuniunea de iarnă a Consiliului Naţional al Rectorilor.

Ministrul Educaţiei a mai spus că evaluarea corectă, în baza unor criterii relevante şi recunoscute internaţional, este "cheia de boltă a celor patru măsuri" pe care intenţionează să le pună în practică, inclusiv cu ajutorul conducerilor universităţilor, prin procesul legislativ ce va fi iniţiat în curând.

Cele patru linii majore de acţiune ale MECTS vizează diferenţierea universităţilor în funcţie de misiunea specifică, reforma politicilor de resurse umane, modernizarea managementului cu respectarea şi întărirea autonomiei universitare şi finanţarea diferenţiată în funcţie de calitatea programelor de studiu.

"Lucrul pentru care am militat dintotdeauna a fost finanţarea diferenţiată în funcţie de calitatea programelor de studii. Cred că finanţarea trebuie să aibă în vedere capacitatea unei universităţi de a-şi îndeplini misiunea specifică. Şi acum există un coeficient de calitate în ceea ce priveşte finanţarea, importanţa lui fiind substanţială, însă trebuie să vedem ce înseamnă calitate", a mai spus Daniel Funeriu.

El a adăugat că instituţiile de învăţământ superior ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea studenţilor străini, anunţând că această preocupare se regăseşte şi la nivelul Ministerului Educaţiei.

"În noua organigramă, Direcţia de Relaţii Internaţionale este în coordonarea directă a ministrului. Unul dintre motivele pentru care am luat această decizie este acela de a avea un serviciu dedicat atragerii studenţilor străini în toate universităţile din România. Nou înfiinţatul Centru de Credite şi Burse analizează, la ora actuală, posibilitatea de a atrage studenţii străini prin pachete de finanţare", a precizat Funeriu.

Lucrările Conferinţei Consiliului Naţional al Rectorilor au loc miercuri şi joi, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici