Funeriu: Proiectul european ELI, o investiţie în viitorul României

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, că în jurul marilor infrastructuri de cercetare europene, fiecare euro investit va aduce alţi trei euro beneficiu pentru dezvoltare regională.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Proiectul european ELI, o investiţie în viitorul României

Funeriu: Proiectul european ELI, o investiţie în viitorul României (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a participat, joi, la reuniunea Comitetului de Coordonare a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI).

"România va aloca pentru acest proiectul 280 de milioane de euro pe durata a şase ani, din fonduri structurale. Este o investiţie, cred eu, în viitorul României şi o mare oportunitate pentru noi să ne ţinem rangul în lumea ştiinţei mondiale", a spus ministrul Educaţiei.

Funeriu a precizat că România, Cehia şi Ungaria vor construi câte un pilon al marelui proiect de infrastructură europeană de lumină extremă.

"După ce aceste proiecte îşi vor aduce fructul, ceea ce se estimează în viitorii şase-şapte ani, se vizează alegerea unui nou loc geografic unde se va construi - beneficiind de experienţa acumulată de cele trei ţări - marea infrastructură de laseri europeană", a mai spus ministrul.

Daniel Funeriu a adăugat că ELI este un proiect care se află la frontiera ştiinţei, cel mai mare realizat vreodată în România.

"În ceea ce priveşte implicarea financiară, este un proiect care va necesita 280 de milioane de euro pe perioada mai multor ani, iar aceşti bani, mare parte a lor, vor veni din fonduri structurale. România este pregătită să acceseze aceste fonduri. Este un proiect în jurul căruia se va reconstrui cercetarea românească, iar locul proiectului este la Măgurele, care sper că va deveni un centru de excelenţă al cercetării", a declarat Funeriu.

El a precizat că organizarea la Bucureşti a reuniunii de lucru, unde se va semna memorandumul dintre cele trei ţări, este un semnal foarte puternic pentru România.

"Faptul că directorul ştiinţific al proiectului este un japonez, cu care tocmai am discutat posibilitatea implicării Japoniei în acest proiect, este încă un semnal important. Ca om de ştiinţă, îmi face mare plăcere să-mi întâlnesc colegii şi, ca reprezentant al Guvernului, să dau un semnal puternic de implicare a noastră în acest proiect", a mai spus ministrul Educaţiei.

România este pentru prima oară gazda unei întâlniri a proiectului Extreme Light Infrastructure, cu participare internaţională.

Consiliul de Competitivitate de la Bruxelles, din data de 3 decembrie 2009, format din miniştrii Cercetării din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a luat notă de Declaraţia Comună a Cehiei, Ungariei şi României referitoare la propunerea acestor ţări de construire a infrastructurii paneuropene de cercetare ELI.

Proiectul ELI este unul din cele mai importante şi noi proiecte de pe harta europeană a marilor infrastructuri de cercetare. Cercetătorii români vor construi această infrastructură paneuropeană, prima de acest fel din România, în campusul ştiinţific de pe Platforma Măgurele-Bucureşti.

Extreme Light Infrastructure este primul proiect paneuropean, realizat în partea de est a "cortinei de fier", la care participă Cehia, Ungaria şi România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici