- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: Să nu ne temem că o materie se învaţă într-o limbă a minorităţilor
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple pe tema Educaţiei, că românii sunt o naţiune puternică şi că nu există motive care frică în legătură cu faptul că o materie sau alta se învaţă într-o limbă a unei minorităţi.
Funeriu: Să nu ne temem că o materie se învaţă într-o limbă a minorităţilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"S-a mai spus că este o greşeală ca Istoria şi Geografia să fie studiate în limbile minorităţilor. Eu cred, doamnelor şi domnilor, că o naţiune puternică, o naţiune sigură de ea, o naţiune generoasă, nu are să-i fie frică de faptul că o materie sau alta se învaţă într-o limbă a minorităţilor. Eu cred că suntem o naţiune puternică pentru că avem minorităţi printre noi. Eu cred că diversitatea este o bogăţie a României. Trebuie să o cultivăm, să o respectăm şi să tragem toate foloasele de pe urma ei, noi, ca naţiune. Asta înseamnă o naţiune puternică, nu o naţiune fricoasă, care vrea să îngrădească drepturile altora. Asta este convingerea mea şi a partidului din care fac parte", a spus Funeriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului, întrunind doar 51 de voturi "pentru" din cele 69 de voturi necesare pentru aprobare.
Elevii aparţinând minorităţile naţionale vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă, după manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în română, în care vor fi transcrise toponimia şi numele proprii româneşti, iar Limba română se va preda după programe şi manuale speciale.
Prevederile sunt cuprinse în proiectul Legii educaţiei, supus, joi, dezbaterii publice.
Noul proiect al Legii educaţiei aduce ca noutate pentru minorităţi studierea în limba maternă a Istoriei şi Geografiei Româniri, cu menţiunea că numele proprii româneşti şi toponimia vor fi transcrise în limba română, a declarat secretarul de stat Gheorghe Andrei Kiraly.
Secretarul de stat a mai spus că limba română rămâne ca obiect de studiu în şcolile cu predare în limba maternă, întrucât copii trebuie să ştie să vorbească corect în această limbă.
Proiectul Legii educaţiei naţionale prevede că, în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele vor fi studiate în limba maternă, cu excepţia Limbii şi literaturii române.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36