Funeriu: Să nu ne temem că o materie se învaţă într-o limbă a minorităţilor

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple pe tema Educaţiei, că românii sunt o naţiune puternică şi că nu există motive care frică în legătură cu faptul că o materie sau alta se învaţă într-o limbă a unei minorităţi.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Să nu ne temem că o materie se învaţă într-o limbă a minorităţilor

Funeriu: Să nu ne temem că o materie se învaţă într-o limbă a minorităţilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"S-a mai spus că este o greşeală ca Istoria şi Geografia să fie studiate în limbile minorităţilor. Eu cred, doamnelor şi domnilor, că o naţiune puternică, o naţiune sigură de ea, o naţiune generoasă, nu are să-i fie frică de faptul că o materie sau alta se învaţă într-o limbă a minorităţilor. Eu cred că suntem o naţiune puternică pentru că avem minorităţi printre noi. Eu cred că diversitatea este o bogăţie a României. Trebuie să o cultivăm, să o respectăm şi să tragem toate foloasele de pe urma ei, noi, ca naţiune. Asta înseamnă o naţiune puternică, nu o naţiune fricoasă, care vrea să îngrădească drepturile altora. Asta este convingerea mea şi a partidului din care fac parte", a spus Funeriu.

Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului, întrunind doar 51 de voturi "pentru" din cele 69 de voturi necesare pentru aprobare.

Elevii aparţinând minorităţile naţionale vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă, după manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în română, în care vor fi transcrise toponimia şi numele proprii româneşti, iar Limba română se va preda după programe şi manuale speciale.

Prevederile sunt cuprinse în proiectul Legii educaţiei, supus, joi, dezbaterii publice.

Noul proiect al Legii educaţiei aduce ca noutate pentru minorităţi studierea în limba maternă a Istoriei şi Geografiei Româniri, cu menţiunea că numele proprii româneşti şi toponimia vor fi transcrise în limba română, a declarat secretarul de stat Gheorghe Andrei Kiraly.

Secretarul de stat a mai spus că limba română rămâne ca obiect de studiu în şcolile cu predare în limba maternă, întrucât copii trebuie să ştie să vorbească corect în această limbă.

Proiectul Legii educaţiei naţionale prevede că, în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele vor fi studiate în limba maternă, cu excepţia Limbii şi literaturii române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici