Funeriu: Scandalurile care pătau obrazul universităţilor păreau imposibil de stăvilit

Scandalurile care pătau obrazul universităţilor româneşti păreau imposibil de stăvilit, dar după aplicarea Legii educaţiei naţionale, temeliile vieţii instituţiilor de învăţământ superior încep să fie cu totul altele, a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la Universitatea Bucureşti.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Scandalurile care pătau obrazul universităţilor păreau imposibil de stăvilit

Daniel Funeriu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a participat, marţi, la prima şedinţă a Senatului Universităţii Bucureşti după alegerea noului rector, profesorul universitar Mircea Dumitru.

"Doresc încă de la început să vă mulţumesc pentru că sunteţi primii. Sunteţi primii, şi ştiţi acest lucru, din multe puncte de vedere şi, iată, acum sunteţi primii în finalizarea procedurilor de alegere a noului rector conform prevederilor Legii educaţiei naţionale", a spus Daniel Funeriu.

Ministrul i-a mulţumit fostului rectorului Ioan Pânzaru pentru susţinerea reformei din educaţie şi pentru aducerea învăţământului universitar românesc la standarde internaţionale.

"Cu discreţie, dar şi cu determinare şi fermitate atunci când a fost cazul, domnia sa a fost un cavaler loial al modernizării, un om care a înţeles printre primii şansa imensă pe care o are învăţământul universitar românesc de a se moderniza şi a deveni pe deplin compatibil cu rigorile vieţii academice din spaţiul Uniunii Europene. Faptul că domnul rector Pânzaru a înţeles printre primii să îşi pună mandatul pe masă şi să organizeze alegeri în spiritul democraţiei universitare instaurate prin Legea educaţiei naţionale arată modul în care a slujit universitatea: cu loialitatea, eleganţa şi decenţa unui intelectual de marcă. Îi mulţumesc sincer pentru umărul pus la reformarea vieţii universitare şi îl asigur ca îl voi preţui întotdeauna ca pe un mare senior, la ale cărui sfaturi înţelepte voi apela întotdeauna cu încredere, aşa cum am făcut-o şi până acum în situaţii de cumpănă", a spus Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a vorbit de asemnea despre şansele reduse pe care mulţi le-au dat Legii educaţiei.

"Puţini au fost cei care ar fi pariat pe şansele ei de aplicare în sistemul universitar românesc şi pe stabilitatea sa, deoarece interesele mai mult sau mai puţin legitime erau, şi încă sunt, foarte multe. Deprinderile unui anumit mod de organizare a vieţii universitare păreau temeinic înrădăcinate, scandalurile care pătau obrazul universităţilor româneşti în ansamblul lor păreau imposibil de stăvilit, iar gestul de a călca pe muşuroiul de furnici al mediocrităţii nu intra în calculele conducerii Ministerului Educaţiei", a mai spus, cu aceeaşi ocazie, ministrul Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului, după doar un an de aplicare a Legii educaţiei, temeliile vieţii universitare încep să fie cu totul altele, iar un prim exemplu în acest an îl reprezintă faptul că sunt cu 35 mai multe locuri la master şi doctorat decât în anii precedenţi.

"Legea educaţiei naţionale nu va fi schimbată nici în perioada actualului mandat şi, sunt convins, nici în următorul mandat. Cei care, din cauza performanţei lor scăzute, nu se numără printre câştigători ar dori, poate, să revină la o situaţie în care, bun sau slab, dacă aveai sprijin politic, aveai avantaje. Da, mediocritatea care încerca, pentru apărarea unor interese ilegitime, să căpuşeze unele universităţi din România va continua să încerce o restauraţie. Vă asigur de toată determinarea mea - şi aţi văzut, sper, că ea există - în a vă sprijini să vă păstraţi beneficiile datorate excelenţei şi afirm aşadar răspicat că punerea în aplicare a legii este ireversibilă. Pentru mine, modernizarea universităţilor se rezumă la un lucru extrem de simplu: să dăm resursele şi puterea oamenilor de calitate. Ei ştiu ce să facă şi cu resursele, atâtea câte sunt, ei ştiu ce să facă cu puterea. Asta face Legea educaţiei naţionale: permite oamenilor de calitate să aibă acces la resurse şi să preia puterea în universităţi prin legitimitate democratică, nu prin jocuri de culise", a mai spus Daniel Funeriu.

Ministrul a adăugat că atât clasificarea universităţilor cât şi ierarhizarea programelor de studii, prin efectele lor, dirijează resursele exact acolo unde se află excelenţa şi oferă imaginea clară a misiunii fiecărei universităţi. Totodată, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii oferă viitorilor studenţi oportunitatea de a-şi alege în deplină cunoştinţă de cauză universitatea care corespunde cel mai bine pregătirii şi aspiraţiilor lor.

"Bacalaureatul corect din acest an a făcut o primă triere serioasă a aspiranţilor la o diplomă universitară. Autorităţile statului au deja în vedere diversele cazuri de incompatibilitate izvorâte ca urmare a intruziunii nefireşti a politicului în spaţiul universitar. În urma voinţei domniilor voastre, exprimate prin vot, urmaşul domnului Ioan Pânzaru la conducerea Universităţii din Bucureşti este filosoful Mircea Dumitru. Un om tânăr, recunoscut în comunitatea academică a specializarii sale şi care, în plus, beneficiază de experienţa muncii într-o universitate americană de top", a mai declarat ministrul Funeriu.

El a spus că aşteptă mult de la noul rector.

"Domnule profesor Mircea Dumitru, nu vă ascund faptul că Ministerul Educaţiei aşteaptă multe de la mandatul dumneavoastră de rector. Este limpede că toate privirile universităţilor din România sunt aţintite asupra dumneavoastră. Linia pe care o imprimaţi universităţii dumneavoastră va fi urmată, fără îndoială, de restul universităţilor din România. Doresc să cred că, în mandatul dumneavoastră, Universitatea din Bucureşti va fi condusă cu viziune pragmatică de tip american, dar şi cu înţelepciunea unui filosof trecut prin şcoala stoicilor. Pe lângă calităţile dumneavoastră, a căror înşiruire ar lua o întreagă şedinţă de senat, eu aş sublinia tenacitatea şi perseverenţa cu care vă urmăriţi obiectivele şi vă asigur că veţi găsi uşa mea deschisă ori de câte ori aveţi nevoie", a continuat ministrul Educaţiei.

Funeriu a făcut apel la elitele României să continue să spună ceea ce au de spus, dar mai ales să facă un pas înainte şi să facă ceea ce au de făcut.

"Dacă doriţi o Românie modernă, ieşiţi din letargie şi asumaţi-vă poziţia incomodă, dar necesară a conducerii. Ieşiţi din logica în care aşteptaţi ca problemele dumneavoastră să fie rezolvate de instanţele superioare, ministere de exemplu, şi asumaţi-vă, individual, modernizarea. Sunt primul care ştie cât de ingrată este poziţia asumării puterii. Înainte să îmi asum această poziţie, aceiaşi care astăzi spun că nu am nici măcar bacalaureatul vorbeau despre mine ca despre un savant şcolit la marile universităţi ale lumii. Da, poziţia asumării conducerii este ingrată. Dar asumarea conducerii de către elite este unica noastră soluţie. Legea educaţiei naţionale dă elitelor posibilitatea să conducă universităţile. Mesajul meu către elite este simplu: cuceriţi universităţile României. Dacă nu o faceţi, veţi fi primii care veţi suferi", a mai spus ministrul Daniel Funeriu.

Profesorul de filosofie Mircea Dumitru a fost ales în 14 decembrie în funcţia de rector al Universităţii din Bucureşti.

Mircea Dumitru (52 de ani) este doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans din mai 1998, iar două luni mai târziu a obţinut cel de-al doilea doctorat, la Universitatea din Bucureşti. El este specialist în logică filosofică, logică simbolică, filosofia limbajului, metafizica modalităţilor, epistemologie şi filosofia minţii.

Între 2000-2004 şi 2004-2008, Mircea Dumitru a fost decanul Facultăţii de Filosofie, iar în 2008 a devenit prorector al Universităţii din Bucureşti, având un rol principal în promovarea cooperării internaţionale şi în managementul calităţii.

Conform planului său managerial, noul rector al Universităţii din Bucureşti şi-a fixat drept priorităţi pentru mandatul 2012-2016 internaţionalizarea instituţiei, pornind de la dezvoltarea relaţiilor externe, a programelor în limbi străine, a programelor comune de studii în context european (joint degree, double degrees) şi a colaborărilor ştiinţifice, îndeosebi în programele europene.

În privinţa cercetarii, el şi-a propus în termen de patru ani dublarea numărului de articole publicate de personalul universităţii în reviste din fluxul internaţional de publicaţii.

După confirmarea prin ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Mircea Dumitru îşi numeşte prorectorii şi decanii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici