Funeriu: Studenţii trebuie să meargă la cursuri obligatoriu întrucât sunt în învăţământ la zi

Studenţii trebuie să meargă obligatoriu la cursuri, întrucât ei sunt în învăţământ cu frecvenţă şi astfel pot evalua şi calitatea cursurilor predate, a spus ministrul Educaţiei.

Urmărește
944 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Studenţii trebuie să meargă la cursuri obligatoriu întrucât sunt în învăţământ la zi

Funeriu: Studenţii trebuie să meargă la cursuri obligatoriu întrucât sunt în învăţământ la zi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a făcut mai multe precizări în legătură cu unele dintre nemulţumirile care i-au scos pe studenţi în stradă. În legătură cu obligativitatea prezenţei la cursuri, ministrul a spus că această măsură este firească în condiţiile în care ei sunt la învăţământul cu frecvenţă.

"De multe ori studenţii sunt nemulţumiţi de calitatea cursurilor predate. Ei nu pot evalua un curs atât timp cât nu sunt prezenţi la el. Legea Educaţiei prevede prezenţa obligatorie în învăţământul cu frecvenţă", a pus ministrul.

În legătură cu reprezentativitatea de până la 25% a studenţilor la alegerea rectorului, ministrul Educaţiei a spus că aceasta depinde şi de modul în care este ales rectorul dar şi de autonomia universitară.

"M-am întâlnit de mai multe ori cu studenţii din ANOSR cu care am avut un dialog civilizat şi constructiv. Studenţii au reprezentativitate 25% în consiliile facultăţilor şi în senatele universitare şi de asemenea în consiliile de specialitate. Sunt reprezentaţi şi în consiliile de administraţie în formula negociată cu ei astfel încât să aibă câte un reprezentant în acest for", a mai spus ministrul Educaţiei.

El a precizat că această formulă a fost negociată în Comisia de învăţământ de la Cameră atunci când aveau loc dezbateri privind Legea educaţiei.

Ministrul a spus în cazul în care univesitatea doreşte poate numi un număr de studenţi mai mare, dacă rectorul este ales de către Senat atunci studenţii au drepturi egale. De asemenea, în evaluarea universităţii, reprezentativitatea studenţilor trebuie să fie un factor de calitate, a menţionat Funeriu.

Totodată, Funeriu a precizat că în Europa nu există date care să arate cât trebuie să reprezinte prezenţa studenţilor în alegerea rectorilor. "În acest context consider că prevederile din noua lege a educaţiei sunt bune", a spus ministrul.

Referindu-se la reclamaţiile studenţilor privind existenţa în universităţi a unor taxe ascunse, Funeriu a spus că a cerut ca orice sumă încasată în această formă să existe la un loc vizibil.

Studenţii din ANOSR protestează de luni, în faţa MECTS, iar joi au stabilită o întâlnire cu ministrul Daniel Funeriu.

Una dintre nemulţumirile studenţilor este legată de obligativitatea prezenţei la cursuri şi seminarii, ei spunând că cei mai mulţi muncesc pentru a se întreţine şi nu reuşesc să ajungă la toate cursurile şi seminariile.

ANOSR a început în 28 februarie protestele faţă de prevederile din Legea educaţiei privind eliminarea reprezentanţilor lor din forurile decizionale din mediul universitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici