- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.04.2011, 14:15)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: Vechiul sistem de învăţământ a atins potenţialul maxim, nu mai putea funcţiona nereformat
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut, joi, că raportul privind învăţământul din statele Uniunii Europene arată clar că vechiul sistem de învăţământ din România şi-a atins potenţialul maxim şi nu mai putea funcţiona, iar legea educaţiei vine să reformeze educaţia, s-o modernizeze.
Urmărește
101 afișări
Funeriu: Vechiul sistem de învăţământ a atins potenţialul maxim, nu mai putea funcţiona nereformat (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Raportul european privind sistemul de învăţământ din statele membre ale Uniunii Europene are ţinte foarte clare pentru anul 2020. Sunt unele diferenţe faţă de ceea ce este în România. Acest lucru dovedeşte foarte clar ceea ce eu am subliniat de foarte multe ori, şi anume aceea că vechiul sistem de învăţământ şi-a atins maximum de potenţial şi nu mai putea funcţiona", a declarat ministrul Daniel Funeriu.
El a precizat că România a făcut progrese importante în ceea ce priveşte reducerea abandonului şcolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Pentru prima dată putem vorbi de scăderea abandonului şcolar de la 22 %, la 16,6%, faţă de media europeană care este de 14%. Legea educaţiei prevede obligativitatera clasei pregătitoare, iar aducerea copiilor mai devreme la şcoală, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor din Occident, este dovedit că scade abandonul şcolar", a mai spus ministrul Educaţiei.
De asemenea, programele sociale reprezintă un alt factor important pentru reducerea abadonului şcolar, la fel şi descentralizarea.
"O mai bună organizarea la nivel local este cheia aducerii copiilor la şcoală. Sigur că multe rezultate ale reformei în educaţie se vor vedea treptat. Dar ceea ce pot spune ferm este faptul că în mandatul meu a scăzut absenteismul şcolar cu 16%", a acontinuat ministrul.
Legat de învăţământul superior, ministrul a recunoscut că procentul celor care finalizează studiile la categoria de vârstă 30-34 de ani este scăzut comparativ cu Europa, respectiv de 17,61% în 2010, ţinta pentru România fiind de 26,4%.
"Aici este foarte mult de lucru. Sporirea numărului de studenţi este strâns legată de modul în care universităţile vor trage foloase din Legea educaţiei. Creşterea calităţii, finanţarea pe bază de performanţe, organizarea instituţiilor în funcţie de nevoile comunităţii, ar fi câteva repere pentru ca universităţile să devină atractive", a mai spus ministrul Funeriu.
De asemenea, el a remarcat faptul că în Europa, 12% din populaţia adultă este implicată în sistemul de învăţare pe tot parcursul vieţii, în timp ce în România doar 1,6%.
"La ora actuală, un absolvent va schimba de 3-4 ori meseria. Noua lege a educaţiei are prevederi foarte clare privind învăţarea pe tot parcursul vieţii. Este nevoie de schimbări majore în educaţie, dacă nu vrem să mai risipim inteligenţa. Cred că a sosit momentul să nu ne mai furăm căciula, să facem programe de studiu de calitate, să nu mai trecem lejer prin facultate, să creştem calitatea învăţământului superior", a adăugat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Noul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în învăţământ şi formare, dat publicităţii, marţi, arată că ţările UE şi-au îmbunătăţit sistemul de învăţământ în domenii-cheie, dar au atins doar unul din cei cinci indicatori de referinţă stabiliţi pentru 2010. De asemenea, România are încă un număr ridicat de persoane care scriu şi citesc cu dificultate, procentul fiind de 40% în 2009 faţă de media UE de 17%.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe