- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeriu: Vom analiza solicitările sindicatelor, legea educaţiei e în dezbatere, pot veni cu propuneri
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, că toate solicitările sindicatelor vor fi analizate, precizând că proiectul legii educaţiei este în dezbatere şi are foarte puţine schimbări faţă de cel de anul trecut, iar cadrele didactice îşi pot exprima punctele de vedere în cazul acestuia.
Funeriu: Vom analiza solicitările sindicatelor, legea educaţiei e în dezbatere, pot veni cu propuneri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Nu luăm decizii în conferinţa de presă, vom analiza toate solicitările sindicaliştilor după conferinţă", a spus Daniel Funeriu în timpul declaraţiilor de presă de la Ministerul Educaţiei, întrebat despre protestele anunţate de federaţiile sindicale din învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul Educaţiei a mai spus că nu este o problemă că proiectul legii educaţiei a fost prezentat mai întâi în Guvern, pentru că acesta va fi de acum în dezbatere publică, iar cadrele didactice îşi pot exprima punctele de vedere vizavi de acesta. Funeriu a subliniat că proiectul noii legi a educaţiei are foarte puţine schimbări faţă de cel care a fost în dezbatere publică anul trecut.
Întrebat dacă va avea o discuţie cu sindicatele până luni, ministrul Educaţiei a răspuns că a avut deja discuţii cu sindicaliştii, dar că se va întâlni în continuare cu aceştia, dacă vor solicita.
Funeriu a mai spus că drepturile salariale câştigate în instanţă vor fi date când vor fi fonduri disponibile, pentru că aceşti bani nu sunt prinşi în legea bugetului de stat.
Totodată, ministrul Educaţiei a mai spus că salariile cadrelor didactice vor fi acordate potrivit legilor în vigoare, respectiv Legea 330/2009 privind salarizarea unitară şi OUG 1/2010.
Sindicatele reprezentative din învăţământ au decis, joi, ca în 22 aprilie să facă grevă generală de o zi, începând de luni să nu mai treacă în catalog notele şi calificativele elevilor, iar în 25 martie, în toate şcolile să nu fie ţinute orele, pentru a se dezbate proiectul Legii educaţiei.
Totodată, în 25 martie sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.
Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.
Ministrul Educaţiei a declarat, joi, la Suceava, că majoritatea măsurilor incluse în proiectul Legii educaţiei se regăsesc şi în legea care a fost respinsă de Curtea Constituţională, iar măsurile au fost "îndelung dezbătute în societatea românească" şi "nu sunt la prima vedere acum", astfel că termenul de două săptămâni fixat pentru dezbatere publică este unul "rezonabil" şi "suficient".
El a spus că la nivelul ministerului va funcţiona o comisie care va gestiona acest proces de dezbatere publică, iar proiectul Legii educaţiei va intra în Parlament, însă procesul de dezbatere publică va dura până la adoptarea legii în acest for legislativ.
"Vă reamintesc că Legea va intra în Parlament şi cred că Parlamentul va vota asupra ei undeva în lunile mai-iunie. Aşadar, procesul de dezbatere publică va dura până la adoptarea de către Parlament, iar eu cred că termenul de două săptămâni este un termen rezonabil", a explicat Funeriu.
Ministrul Educaţiei a mai spus că opţiunile majore au fost discutate cu toţi liderii sindicali, iar proiectul Legii educaţiei va putea fi accesat de toată lumea. El a afirmat că nu ar dori să intre într-o "logică de luptă cu sindicatele", arătând că această lege "nu este o luptă", ci "o oportunitate pentru copiii României".
"Discuţia cu sindicatele este foarte importantă, dar nu este singura pentru că, repet, această lege se adresează copiilor, părinţilor şi profesorilor din România", a mai spus Funeriu, adăugând că la dezbateri vor fi invitate şi asociaţiile părinţilor şi cele ale studenţilor.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că două săptămâni de dezbatere publică a proiectului Legii educaţiei este un timp foarte scurt pentru un act normativ de o asemenea importanţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO