- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.01.2025, 14:21)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Furtul tezaurului dacic. Directorul Muzeului Naţional de Istorie: Cele 4 piese furate erau cele mai valoroase
- România a trimis la expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, de la Muzeul din Drents, Olanda, peste 670 de piese.
- Cele mai valoroase patru piese, între care Coiful de la Coţofeneşti, au fost furate, spune directorul Muzeului Naţional de Istorie.
Urmărește
35554 afișări
Sursa: Mediafax Foto
Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Târnoveanu, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că doar patru piese din colecţia românească au fost furate.
„Asta nu face ca situaţia să fie mai puţin gravă, dar este bine ca publicul să fie informat asupra situaţiei reale”, spune Târnoveanu.
Acesta admite, însă, că piesele furate sunt cele mai valoroase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prima ţară ce a căzut victimă măsurilor lui Trump. Preşedintele SUA a anunţat tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie
-
Fost ministru al Culturii, despre furtul tezaurului: un vinovat principal - partenerul olandez
-
Zelenski: Trump ar putea pune capăt războiului doar dacă şi Ucraina participă la negocieri
„(Piesele furate - n.r.) sunt dintre cele mai valoroase şi cele mai bine cunoscute în public atât în ţară, cât şi în străinătate. În acest moment aşteptăm rezultatul Poliţiei olandeze şi cu siguranţă că vor fi solicitaţi şi specialişti din România”, a mai spus Ernest Târnoveanu.
Weekendul acesta ar fi fost ultimul în care expoziţia se afla la Muzeul din Drent. Expoziţia este despre povestea dacilor, un popor bogat, dar relativ necunoscut, care a trăit în ceea ce este acum România. Dacii, care au trăit începând cu anul 2000 î.Hr., sunt cunoscuţi pentru comorile lor de aur şi argint. În Muzeul din Drents existau în momentul exploziei peste 650 de comori de aur şi argint din Europa de Est.
Sâmbătă dimineaţa, jurul orei 03:45, poliţia a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La faţa locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obţinut prin forţarea unei uşi cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost furate clădire, inclusiv coiful de aur de la Coţofeneşti, scrie www.politie.nl.
Coiful de la Coţofeneşti este un coif geto-dac ce datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr. A fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova. Este o piesă din aur masiv, care cântăreşte 770 de grame, şi este aproape intactă. Îi lipseşte doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat, potrivit wikipedia.
Coiful de aur a fost adus iniţial la Muzeul Naţional de Antichităţi, din Bucureşti, şi păstrat acolo până în 1970, fiind expus la Muzeul Naţional de Istorie a României, în sala de tezaur. Coiful de la Poiana Coţofeneşti este datat în jurul anilor 400 î.e.n. Foarte probabil, obiectul a aparţinut unui rege geto-dac - căpetenie a unei formaţiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la sfârşitul secolului V, începutul secolului IV i.e.n.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:42
Zelenski: Trump ar putea pune capăt războiului doar dacă şi Ucraina participă la negocieri
-
astăzi, 20:31