Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania

  • Expoziţia „Dacia, Regatul aurului şi argintului” a fost asigurată contra unei sume de peste 30 de milioane de euro, spune directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
  • Patru piese din tezaurul dacic au fost furate, sâmbătă dimineaţă, din Muzeul Drents.
  • Poliţiştii olandezi au primit peste 50 de ponturi în urma jafului tezaurului dacic.
  • Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania / Poliţia olandeză suspectează implicarea unor români
Urmărește
2503 afișări
Imaginea articolului Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania

Directorul Muzeului Naţional de Istorie: Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro

UPDATE Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania / Poliţia olandeză suspectează implicarea unor români

Poliţia este pe urmele celor trei hoţi care au intrat sâmbătă dimineaţa în Muzeul Drents din Assen cu un dispozitiv exploziv şi au furat obiecte de valoare din aur, printre care şi coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice.

Ziarul olandez De Telegraaf relatează faptul că există suficiente piste cu ajutorul cărora o echipă formată din 35 de poliţişti se află pe urmele autorilor jafului.

Totodată, aceştia nu exclud varianta ca printre cei vinovaţi să fie implicaţi şi români. 

UPDATE Poliţiştii olandezi au primit peste 50 de ponturi în urma jafului

Poliţia a primit peste 50 de ponturi în urma jafului de artă de de la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

„Pontul de aur nu se numără încă printre acestea, dar toate sunt investigate cu atenţie”, a declarat poliţia, potrivit RTV Drenthe.

Sunt posibile diverse scenarii şi toate sunt luate în calcul.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

„De ce a ales Muzeul Naţional să organizeze o expoziţie la Drents, la muzeul din Assen? Şi în cazul acesta constat că nimic nu este mai rapid în a se propaga decât lucrurile neadevărate, ca să nu spun fake news. Da, Asen este un oraş de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată şi extrem de industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în oraşe mai mici”, spune Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

El afirmă că Muzeul din Drents „este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda şi în acelaşi timp este unul din cele mai moderne muzee din Olanda”.

„Nu întâmplător, când ne-au contactat, colegii de la Muzeul Drents au dorit să prezinte civilizaţia dacică pentru că au considerat că este una din marile civilizaţii europene care nu este cunoscută aproape deloc în Olanda ca şi în Occident. Şi pentru acest motiv au investit sume importante şi resurse umane pentru realizarea acestei expoziţii. Vreau să vă spun că numai contribuţia primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro. De asemenea, muzeul a primit şi o subvenţie din partea Guvernului Olandei, având în vedere interesul şi importanţa pe care Guvernul şi autorităţile olandeze o atribuie culturii dacice şi culturii europene în general”, adaugă Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Târnoveanmu precizează că sistemul de securitate a fost verificat pe două paliere.

„Pe de o parte asigurătorul şi colegi de-ai noştri care au verificat sistemul. Înainte de a demara discuţiile, noi am solicitat documentul cu datele tehnice ale clădirii şi cu sistemul de securitate. La datele primite, asigurătorul a solicitat măsuri suplimentare. Noi am cerut vitrine speciale, antifurt. Asigurătorul este o firmă mare olandeză”, mai spune directorul Muzeului Naţional de Istorie.

Toată expoziţia, a precizat el, a fost asigurată contra sumei de peste 30 de milioane de euro.

Târnoveanu afirmă că este primul jaf al unui muzeu european în care s-a folosit explozibil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici