Gabriela Firea: Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice / Ministra anunţă aprobarea Strategiei naţionale pentru egalitate de şanse

  • Inegalitatea de şanse din România intră sub lupa mediului politic.
  • „Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiţă, în bucătărie”, explică Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
  • Una dintre problemele cele mai mari din acest domeniu: violenţa domestică - pentru primele 9 luni ale acestui an sunt înregistrate peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică (doar cele raportate).
  • Ministra are însă şi o veste bună: Strategia Naţională 2022 – 2027 a fost adoptată în şedinţa de Guvern.
Urmărește
498 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea: Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice / Ministra anunţă aprobarea Strategiei naţionale pentru egalitate de şanse

Gabriela Firea: Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice / Ministra anunţă aprobarea Strategiei naţionale pentru egalitate de şanse

„Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice. Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale.
 
Realitatea este una tragică, iar ONG-urile trag de mulţi ani semnale de alarmă. Acum, mediul politic este atent şi acţionează. „Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiţă, în bucătărie”, mai arată Firea. 
 
 România se aliniază astfel politicilor europene şi internaţionale şi va beneficia de fonduri europene pentru proiectele din acest domeniu.
 

România, tot codaşă la egalitatea de şanse

 
„Trebuie să recunoaştem că România nu stă foarte bine”, spune şi Firea, care şi explică situaţia: „Indexul Egalităţii de Gen – Gender Equality Index situează România pe locul 26 din 27, penultimul loc dintre ţările membre UE. Când vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, realitatea este următoarea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii! Datele scoase la iveală de o amplă cercetare sociologică în cadrul proiectului „România Durabilă”.
 
Progrese sunt, dar timide, prea mici pentru nevoile reale. O recunoaşte şi ministra: „În ultimii 5 ani, nivelul egalităţii de şanse a înregistrat o evoluţie oscilantă şi rămân domenii importante în care nivelul inegalităţii de gen cu care se confruntă femeile din România rămâne ridicat. Astfel, unele măsuri propuse în Planul de acţiuni al strategiei vizează grupuri marginalizate cum ar fi femeile rome, femeile din mediul rural sau chiar femeile cu dizabilităţi”. 
 

Egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, încotro?

 
„În mod concret în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2022 – 2027 sunt prevăzute măsuri şi acţiuni în educaţie, sănătate, piaţa muncii, participarea la procesul de decizie, introducerea perspectivei de gen în politicile naţionale. De exemplu, propunem introducerea în programele şcolare a noţiunilor legate de egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi pentru eliminarea stereotipurilor şi prejudecăţilor”, anunţă Firea. 
 
Violenţa domestică este o realitate în România, se manifestă în toate sferele sociale şi în toate domeniile de activitate. Combaterea sa este o prioritate. Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural, majoritatea înregistrate drept fapte penale.
 
 Strategia cuprinde măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în următorii cinci ani: mai multe locuinţe protejate,  asigurarea asistenţei psihologice şi a consilierii juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitarea accesului la justiţie sau acordarea unui sprijin material direct, mai spune ministra.
 
„Strategia naţională este documentul prin care ţara noastră îndeplineşte o condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2022-2027”, conchide Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici