Gabriela Firea, NEMULŢUMIRI faţă de banii alocaţi în acest an Primăriei Generale/ Declaraţii despre „himera” miliardului de euro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea,a declarat marţi, în cadrul şedinţei Consiliului General al Bucureştiului, că în acest an, Primăriei i-a fost alocat un buget înjumătăţit comparativ cu cel alocat de Ministerul Finanţelor Publice în anii trecuţi, de 180-200 milioane de lei.

Urmărește
594 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea, NEMULŢUMIRI faţă de banii alocaţi în acest an Primăriei Generale/ Declaraţii despre „himera” miliardului de euro

Gabriela Firea: În acest an ni s-au alocat 180-200 milioane, nici macar jumătate din bugetul necesar

Primarul Gabriela Firea a declarat că în acest an Primăriei Municipiului Bucureşti i-au fost alocate 180-200 de milioane de lei, comparativ cu 380-450 în anii trecuţi. „Dacă în anii trecuţi, în lunile aferente începerii de an Primăria Municipiului Bucureşti primea de la Ministerul Finanţelor Publice 380 – 450 milioane lei, anul acesta ni s-a alocat un buget la jumătate, am primit 180 – 200 de milioane, deci nici macar la jumatate din necesar”, a precizat Gabriela Firea

În acelaşi context, al bugetului, primarul Capitalei a declarat şi că miliardul de euro de care urma să beneficieze Primăria Capitalei este o „himeră”, acestei instituţii nefiindu-i vreodată alocată în ultimii ani această sumă.

„Suntem din nefericire, într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Acel miliard de euro de care se vorbea în presă că ar fi bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti se dovedeşte a fi o himeră. Niciodată în ultimii ani PMB nu a primit de la Ministerul Finanţelor Publice un miliard de euro”, a mai spus Gabriela Firea.

Firea: Bugetul alocat Primăriei, unul de austeritate

 

Ea a precizat că anul acesta bugetul alocat Primăriei este unul de austeritate, în ciuda faptului că nevoile Capitalei sunt mari.„Cu privire la buget, fireşte că ne-am fi dorit ca acesta să fie unul mai bogat şi nu unul de austeritate, pentru că nevoile sunt mari. Fireşte că ne am fi dorit şi noi să putem aloca bugete mai generoase şi către infrastructură, către investiţii, către sănătate, factură socială, de asemenea subvenţiile la RADET, la STB, să avem transport public în comun civilizat, să avem reţele de termoficare modernizate, şi bineînţeles, şi un procent aşa cum alocă orice oraş, orice municipiu fie din România sau de peste hotare şi domeniului cultural”, a mai spus primarul

Primarul Capitalei a declarat şi că, nu doar „neînţelegerile şi pedepsele politice” au dus la această situaţie, ci şi faptul că o parte din suma cuvenită Primăriei Municipiului Bucureşti a mers către sectoarele capitalei. „Avem deja facturi restante, facturi neplătite, nu ne dorim să ajungem în arierate. O să spuneţi, da, dar dumneavoastră v-aţi asumat politic să fiţi în contradicţie cu factorii politici decidenţi.(...) Suma mică nu este doar din cauza acestor, să spunem, neînţelegeri politice şi a pedepselor politice pe care le-ar fi primit primarul Firea, ci e vorba şi că, o parte din suma cuvenită PMB a mers catre sectoare”, a spus Gabriela Firea.

În acelaşi context, al bugetului micşorat, Gabriela Firea a declarat că şi faptul că au fost încasaţi mai puţin bani a contribuit la existenţa situaţiei actuale în ceea ce priveşte alocarea redusă de fonduri. „În afară de acest aspect, e vorba pur şi simplu de mai puţini bani încasaţi. 90% din o sumă mai mică, s-a reflectat în aceste alocări reduse de la începutul anului”, a mai precizat primarul.

Perspectivele alocărilor viitoare, pesimiste

 

Ea a declarat în cadrul şedinţei că nici perspectivele legate de alocările viitoare nu sunt mai optimiste, deoarece în urma unor discuţii tehnice purtate cu Ministerul de Finanţe, nu a fost întrevăzută o repartiţie mai bună a fondurilor pentru următoarele luni. „Din discuţiile tehnice pe care le-am avut cu Ministerul de Finanţe, nici perspectiva nu e foarte bună, pentru că nu ni s-au garanatat pentru următoarele luni rapartiţii mai bune, ci din păcate, tot în jurul acestor sume, adică cam jumătate din ce avem nevoie pentru toarte cheltuielile urgente, presante pentru bucureşteni”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a concluzionat spunând că, bugetul din acest an alocat Primăriei Municipiului Bucureşti nu poate fi considerat unul mulţumitor şi că speră ca actul normativ care va fi adoptat de Guvern în perioada următoare va reglementa situaţia financiară „Bugetul nu poate fi considerat mulţumitor în forma în care se află acum, nu este ceea ce ne am dorit (...) sperăm ca actul normativ care va fi în perioada următoare adoptat de Guvern să ducă la o reglementare a întregii situaţii financiare şi, practic, atunci când va avea loc rectificarea, instituţiile care au pierdut acum buget să-l poată recupera spre binele proiectelor din Capitală”, a mai spus primarul

În acest sens, primarul Capitalei declarat că a venit cu propuneri către Guvern în acest sens, şi că în această speţă, nu trebuie să fie vorba de conflictele dintre oamenii politici, ci de interesul cetăţeanului, care trebuie să primeze. „Am venit cu propuneri către Guvern. (…) Aşteptăm ca în perioada următoare acestea să facă obiectul unui act normativ care să fie adoptat în cadrul unei şedinţe de Guvern, să putem şi noi să depăşim cu bine din punct de vedere financiar acest an. (...) Aici nu e vorba de persoane, persoana X cu persoana Y, că ne certăm, ca după 8-9 luni să ne împăcăm.(...) Aici cred că e vorba de interesul cetăţeanului”, a concluzionat Gabriela Firea.

Marţi, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, are loc şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, convocat în şedinţă ordinară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici