Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO de la Munchen '72 folosind o vedetă palestiniană

  • Pentru lansarea SL72, Adidas a ales un model cu origini palestiniene, Bella Hadid.
  • Încălţările sport au fost proiectate iniţial pentru Jocurile Olimpice de vară de la München din 1972.
  • După declanşarea scandalului de către Israel, marca a retras fotografiile.
Urmărește
5056 afișări
Imaginea articolului Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO de la Munchen '72 folosind o vedetă palestiniană

Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un modet de încălţări în amintirea JO de la Munchen '72 folosind o vedetă palestiniană

Jocurile Olimpice de la Paris bat la uşă, iar un scandal de proporţii a fost „răcit” la timp, înainte să inflameze mişcarea sportivă şi opinia publică.

Ideea Adidas a fost să creeze o campanie pentru lansarea noului SL72, pantofi de alergare retro, proiectaţi iniţial pentru Jocurile Olimpice de vară de la München din 1972.

Pentru a face acest lucru, brandul german a selectat cinci personalităţi din lumea modei şi sportului, printre care modelul Bella Hadid, americancă de origini palestiniene, sora top-modelului Gigi Hadid şi fiica antreprenorului Mohamed Hadid.

A reacţionat şi ambasada

Guvernul israelian şi unele asociaţii americane care se ocupă cu identificarea şi raportarea posibilelor cazuri de antisemitism au criticat campania.

Nu a fost apreciată deloc alegerea de a însoţi o campanie care aminteşte de acele Jocuri cu o personalitate care în ultimii ani s-a declarat de mai multe ori în favoarea recunoaşterii statului palestinian.

Acuzaţii au venit şi de la ambasada Israelului din Germania: „Ea (Hadid) şi tatăl ei au răspândit adesea calomnii antisemite şi conspiraţii împotriva evreilor. Adidas, există vreun comentariu despre asta?”.

După acuzaţii, brandul a eliminat de pe reţelele de socializare postările care o înfăţişau pe Bella Hadid, publicând în schimb o declaraţie cu scuze:

„Suntem conştienţi că am făcut legături cu evenimente istorice tragice şi ne cerem scuze pentru orice supărare sau necaz pe care le-am putut cauza”.

Potrivit celor spuse de fotomodel, nu ar fi primul loc de muncă pe care Bella Hadid îl pierde din cauza poziţiilor sale politice pro-palestiniene.

Evenimentele de la Munchen '72

În noaptea dintre 5 şi 6 septembrie 1972, gruparea teroristă palestiniană Septembrie Negru a intrat în camerele destinate sportivilor israelieni din satul olimpic din Munchen.

Doi sportivi, care au încercat să se opună teroriştilor, au fost ucişi pe loc, în timp ce ceilalţi nouă au fost luaţi ostatici. Rezultatul a fost tragic.

În încercarea poliţiei germane de a-i elibera pe sportivi, toţi cei răpiţi şi-au pierdut viaţa, precum şi cinci fedayini - luptători ai Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei împotriva statului israelian - şi un poliţist.

Familia Hadid nu şi-a ascuns poziţiile pro-palestiniene. În 2017, Bella a ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva propunerii guvernului Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Împreună cu sora ei, a donat un milion de dolari asociaţiilor care distribuie ajutoare umanitare palestinienilor, ajungând până la a denunţa guvernul israelian pentru că „a comis un genocid în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei împotriva Hamas”.

Originile palestiniene ale modelului se regăsesc în partea ei paternă. Mohamed Hadid s-a născut în 1948, la Nazaret, dar a locuit acolo pentru o perioadă scurtă de timp.

Acela a fost anul războiului arabo-israelian şi al Nabka, sau expulzarea violentă a peste 700.000 de oameni, aproximativ jumătate din populaţia predominant arabă a Palestinei.

Tatăl lui Hadid a spus în urmă cu câţiva ani că a fugit în Liban, alungat de aceiaşi evrei polonezi pe care familia sa i-a găzduit în casa lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a nu se mai putea întoarce vreodată în fosta lui casă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici