Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au solicitat, miercuri, Tribunalului Bucureşti emiterea unor mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pe numele inculpaţilor Ziad Ibrahim Mohd El Hamid, Mohd Ibrahim Mohd Al Hamid, Eyad Ibrahim Mohamad Al Hamid, Nicolae Nicoleta şi Ibrahim Marwan Ibrahim Al Hamed, pentru infracţiuni de evaziune fiscală, informează Biroul d epresă al Ministerului Public.
Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat faptul că inculpaţii Ziad Ibrahim Mohd El Hamid, Mohd Ibrahim Mohd Al Hamid, Eyad Ibrahim Mohamad Al Hamid, Nicolae Nicoleta desfăşurau activităţi comerciale prin intermediul unor firme, fără a declara la organele fiscale veniturile realizate.
Concret, inculpaţii înfiinţau mai întâi o societate comercială, reală, la care unul dintre ei avea calitatea de asociat şi administrator, apoi efectuau achiziţii intracomunitare de legume, fructe şi carne pe care le comercializau către mai mulţi agenţi economici din România.
Pentru a nu plăti către bugetul statului întreaga sumă colectată cu titlul de TVA, inculpaţii introduceau mărfurile în ţară prin intermediul unor firme fantomă, înfiinţate pe numele altor persoane, după care acestea erau trecute în societatea reală pentru a ajunge, mai departe, la clienţii finali.
În această modalitate, tot TVA-ul era transferat către firmele fantomă, care nu declarau la organele fiscale veniturile realizate, astfel încât TVA-ul nu mai era virat la bugetul de stat, ci era însuşit de inculpaţi. Prejudiciul produs în cauză bugetului de stat, prin activitatea desfăşurată în perioada 2009-2011, în modalitatea descrisă, se cifrează la aproximativ opt milioane de lei.
De asemenea, inculpatul Ibrahim Marwan Ibrahim Al Hamed a efectuat achiziţii intracomunitare de legume, fructe şi carne, prin intermediul unei societăţi comerciale, pe care le-a comercializat către agenţi economici români fără a declara, însă, la organele fiscale veniturile realizate, prejudiciind astfel, bugetul de stat cu circa 800.000 de lei.
Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Ilfov, beneficiind de sprijinul ofiţerilor DGIPI, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, au reuşit identificarea şi probarea activităţii infracţionale a membrilor unei grupări infracţionale, specializată în achiziţii intracomunitare ilegale de legume, fructe şi carne congelată, prin care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro.
Marţi, poliţiştii, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare Ilfov, au efectuat mai multe verificări în urma cărora au fost depistate 36 de societăţi tip fantomă, o parte fiind înfiinţate pe numele unor cetăţeni de origine străină, folosindu-se documente false. De asemenea, sediile acestora au fost stabilite la adrese fictive în scopul îngreunării verificărilor financiar-contabile şi a sustragerii de la plata datoriilor către stat.
În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au stabilit că din reţea făceau parte 24 de persoane, atât cetăţeni români, cât şi iordanieni, turci şi greci. Aceştia au fost duşi la audieri marţi dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov.