GALERIE FOTO Anchetă la Psihiatrie, în Gura Văii, unde pacienţii nu au condiţiile elementare de viaţă şi tratament

Pacienţi lipsiţi de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament, care dorm pe „saltele vechi, degradate şi murdare”, cu băi în care chiuvetele nu funcţionează - sunt condiţiile găsite de un ONG la Psihiatrie în Gura Văii, reprezentanţii DSP Mehedinţi declarând că vor demara o anchetă.

Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Anchetă la Psihiatrie, în Gura Văii, unde pacienţii nu au condiţiile elementare de viaţă şi tratament

GALERIE FOTO Anchetă la Psihiatrie, în Gura Văii, unde pacienţii nu au condiţiile elementare de viaţă şi tratament

Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi va declanşa o anchetă la Secţia de Psihiatrie cronici din Gura Văii a Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, după ce un ONG a sesizat faptul că pacienţii sunt ţinuţi în condiţii improprii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele 50 de persoane internate în Secţia de Psihiatrie din Gura Văii a Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament, susţin reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care au fost de două ori în vizită la unitatea medicală, anunţând că au constatat că în saloane sunt paturi ruginite cu „saltele vechi, degradate şi murdare”, chiuvetele din băi nu funcţionează, iar întreaga locaţie este „izolată, dezolantă şi insalubră”.

Reprezentanţii ONG-ului au întocmit un raport de monitorizare cu privire la situaţia din Secţia de Psihiatrie din Gura Văii şi l-au transmis instituţiilor de stat pentru a lua măsuri, adăugând că cel puţin 30 de pacienţi sunt foşti orfani ai căminului din Vînjuleţu.

„Condiţiile de viaţă sunt primitive şi degradante. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate şi murdare. (...) Pacienţii nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de o săptămână). Fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: 3 posturi w.c. turceşti, degradate, ruginite, 3 locuri de spălare. Nu există nici o separare între locurile de spălare, acestea sunt demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 cm înălţime. Ţevile, gresia, robineţii sunt degradate, ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională”, arată reprezentanţii CRJ.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că vor face verificări în urma aspectelor sesizate.

„Am primit un raport de monitorizare, raport pe care îl vom comunica şi conducerii Spitalului Judeţean, şi Consiliului Judeţean. Bineînţeles, vom face şi noi verificări, iar aspectele ce vor fi constatate vor fi transmise, de asemenea, către Consiliul Judeţean şi conducerea Spitalului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Codruţa Vochescu, responsabil Relaţii cu Presa în cadrul DSP Mehedinţi.

Centrul de Resurse Juridice a transmis raportul şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, în subordinea căruia se află secţia de cronici din Gura Văii, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), solicitându-le „intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate”.

Mai mult, reprezentanţii ONG-ului au arătat că au mai sesizat aceste aspecte autorităţilor mehedinţene şi în anul 2009, „fără ca vreo decizie care să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane să fi fost adoptată de către autorităţile locale competente”.

Managerul Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin şi preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la aspectele sesizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici