GALERIE FOTO Elicoptere Puma şi avioane Spartan, la un exerciţiu pe mare, la plaja de la Capul Midia

Plaja de la Capul Midia a fost "luată cu asalt", sâmbătă, de câteva sute de infanterişti marini români şi americani, în cadrul unei aplicaţii bilaterale la care au mai luat parte mai multe vase militare, elicoptere Puma şi Puma Naval, dar şi patru avioane MIG 21 Lancer.

Urmărește
1772 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Elicoptere Puma şi avioane Spartan, la un exerciţiu pe mare, la plaja de la Capul Midia

GALERIE FOTO Elicoptere Puma şi avioane Spartan, la un exerciţiu pe mare, la plaja de la Capul Midia

VEZ GALERIA FOTO MAI JOS

Conform scenariului exerciţiului de sâmbătă, care a durat aproximativ trei ore, au fost exersate secvenţele de debarcare a detaşamentelor de infanterişti marini români şi americani de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall (LSD-50).

Pe mare, forţele de debarcare au fost atacate de navele purtătoare de rachete Zborul şi Lăstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu şi dragorul maritim Slt. Lupu Dinescu au simulat sprijinul acţiunilor de desant şi de respingere a atacului.

La manevre au mai participat un elicopter Puma Naval, o ambarcaţiune rapidă pentru scafandri, un detaşament de scafandri EOD (scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice - n.r.) şi o companie a Batalionului 307 Infanterie Marină.

Pe perioada exerciţiului, sprijinul aeriean a fost asigurat de patru avioane MIG 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române. În plus, acestea au mai asigurat un elicopter Puma şi un avion SPARTAN C 27, Forţele Terestre au trimis un pluton de infanterie, două transportoare blindate de recunoaştere, iar Garda de Coastă a participat cu o navă de patrulare.

Din partea partenerilor americani a fost prezentă şi o companie de infanterie marină şi o echipă de suport logistic a Forţelor Navale ale SUA din Europa.

Aplicaţia de sâmbătă face parte dintr-un amplu şi complex exerciţiu bilateral româno-american, Spring Storm 17, la care participă aproximativ 1.200 de militari români şi americani.

Spring Storm 17 este organizat de Forţele Navale Române, în perioada 16 - 22 martie, în raioane maritime ale Mării Negre şi în zona de litoral de la Capul Midia, şi cuprinde acţiuni complexe de apărare a litoralului românesc şi a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru şi aerian.

„Este un exerciţiu bilateral româno-american, iar în acelaşi timp este şi un exerciţiu întrunit întrucât la el vor participa forţe aparţinând atât Forţelor Navale, Aeriene cât şi Forţelor Terestre. Este, de asemenea, un exerciţiu interdepartamental, având în vedere vă am invitat şi Ministerul de Interne, prin Garda de Coastă, care va furniza atât personal cât şi o navă participantă. Exerciţiul este bazat pe un scenariu de până la nivel brigadă, în care vom exersa procedurile operaţionale NATO. Obiectivele exerciţiului au fost complexe, având în vedere multitudinea de forţe participante, de aceea şi scenariul a fost întocmit astfel încât să poată să furnizeze structurilor participante activităţile necesare pentru îndeplinirea acestor obiective. (…) La exerciţiu participă un număr total de 1.250 de militari, inclusiv cei din marina SUA, care sunt în număr de 465”, a declarat conducătorul exerciţiului Spring Storm 17, comandorul Ionel Dan Ciocoiu.

Obiectivul principal al exerciţiului este creşterea interoperabilităţii dintre militarii români şi americani, precum şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în conducerea şi executarea unei operaţii întrunite amfibii.

Spring Storm 17 face parte din Planul de activităţi al Parteneriatului strategic româno-american şi se înscrie în cadrul măsurilor NATO de asigurare a securităţii colective a aliaţilor în zona Mării Negre.

Tot în cadrul exerciţiului Spring Storm 17, luni, 20 martie, sunt programate lansări de rachete antiaeriene STINGER, trageri cu obuziere de 82 mm şi cu armamentul de infanterie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capul Midia.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici