- Home
- Social
- TÂRGU-JIU, (26.03.2017, 17:22)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Fabrica de ciocolată a unei foste profesoare din Belgia a devenit atracţie turistică în Gorj
Fabrica de ciocolată din comuna gorjeană Crasna a unei foste profesoare de pian din Belgia a devenit atracţie turistică. Cu ingrediente aduse de la Bruxelles, combinate cu fructe de pădure culese în România, femeia face trandafiri, maşini de lux şi pantofi de ciocolată.
Urmărește
9628 afișări
Fosta profesoară din Belgia care a renunţat la pian şi s-a stabilit, în 2012, în comuna gorjeană Crasna, unde a deschis o fabrică de ciocolată, produce, pe lângă diferite produse tradiţionale belgiene, trandafiri din ciocolată, pantofi şi maşini de lux.
Ingredientele aduse de la Bruxelles sunt combinate cu fructe de pădure culese din România. Trandafirii inventaţi în singurul atelier de ciocolată belgiană, din comuna Crasna, sunt adoraţi şi de persoanele care nu iubesc florile. Puţini sunt cei care care primesc un asemenea cadou şi preferă să-l păstreze, în loc să savureze produsul care conţine, printre altele, pastă de migdale, ciocolată cu lapte şi lecitină de soia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
”Business-ul în ciocolată prinde destul de bine, dar este încet, pentru că am fost primii cu o făbricuţă de praline belgiene, cu reţete originale şi cu tot felul de fructe de pădure proaspete, banane, portocale sau fistic. Nucile le luăm din România, zmeura, bananele vin de afară, dar pasta de alune şi ciocolata, materia primă, vine din Belgia. Atelierul se află la Crasna, tot ce se vinde în magazinul din Târgu-Jiu se face la Crasna. În ceea ce priveşte trandafirii comestibili, am descoperit o formă pentru ciocolată în Belgia şi aşa m-am gândit să fac trandafiri din ciocolată. Căutam ceva specific pentru Sfântul Valentin şi aşa am găsit forma. Turnăm două straturi de ciocolată în formă şi apoi le punem un sfert de oră la frig. Apoi trebuie să pregătim umplutura, umplem cele două jumătăţi, le lipim, le lăsăm iar la frig. Frunzele nu sunt de ciocolată. E un cadou plăcut. Trei trandafiri au un preţ mai bun, costă 60 de lei. Unul singur costă 25 de lei. Facem reducere ca să fie atractiv şi un buchet”, a declarat Marie Carels.
Pantofii din ciocolată sunt umpluţi cu praline, iar maşinile de lux, decapotabile, sunt realizate în mare parte din ciocolată albă.
Preţul unui kilogram de ciocolată este, la Târgu-Jiu, de 130 de lei, în timp ce la Bucureşti, unde fosta profesoară nu are magazin, dar participă la târguri, este de 170 de lei.
Ea spune că succes are şi ciocolata fără zahăr, pentru diabetici, care costă între 7 lei un baton de 45 de grame şi 6 lei tabletele la 30 de grame.
”Avem şi cu ghimbir, fără zahăr, e destul de rar şi este cerut. De Paşte pregătim iepuraşii, de la mai mic, până la cel mare, avem un iepuraş de 50 de centimetri înălţime, face un kilogram şi jumătate de ciocolată, e pictat, este foarte simpatic. Toată ciocolata se vinde la kilogram”, a adăugat belgianca.
Aceasta şi-a construit în comuna Crasna şi o locuinţă în stil rustic. Cei mai mulţi bani, 150.000 de euro, au fost investiţi însă în fabrica de ciocolată. Marie Carels este căsătorită cu Boris Weyssow, şi el fost profesor la universităţi din Germania, Belgia şi România. Acesta a renunţat să mai facă naveta între Bruxelles, Munchen, Craiova, Timişoara şi Crasna şi s-a pensionat după ce a văzut cât de profitabilă este afacerea din Gorj.
Întrebată dacă au fost aspecte care au dezamăgit-o în România, fosta profesoară a răspuns că la început a avut multe controale.
”A fost foarte greu cu controalele la început. Greu şi eficient, nu doar negativ. Am învăţat ceva şi cu controalele. Am reuşit să mă pregătesc suficient de bine şi nu am avut nicio amendă”, a spus femeia.
Fosta profesoară de pian din Belgia are şase angajate, dar ar dori să angajeze şi un bărbat pe post de agent de vânzări. Despre români, ea spune că sunt foarte harnici şi de încredere.
Galerie foto
”Angajatele mele sunt harnice şi de încredere. Asta m-a fascinat. Le recompensez, le dau prime de două ori pe an, la Crăciun au primă, dar şi în vară. Dacă lucrăm nişte ore suplimentare le plătim mult mai bine decât în cele normale. Au vrut să înveţe, le-am învăţat de la zero, sunt de la sat, nu ştiau nimic despre ciocolată, dar sunt foarte curioase şi au vrut să înveţe. A ieşit bine în final, fac toate bomboanele cu mine”, spune Marie Carels.
Atelierul de Crasna a devenit o atracţie turistică în zonă. Numai în 2016, peste 600 de elevi i-au trecut pragul pentru a descoperi câteva dintre secrete.
”S-a dezvoltat foarte mult. Vin elevi de la şcoli din toată ţara să vadă. Din Craiova, Bucureşti, Mehedinţi, Hunedoara, Braşov. Îi primim cu drag. Le arătăm, îi învăţăm, le dăm de degustat şi copiii cumpără cu mare drag la ieşire. Îmi place Gorjul, este o zonă frumoasă, lângă munte, este foarte însorit, clima foarte bună”, adaugă fosta profesoară.
Ea afirmă că nu şi-a recuperat încă banii investiţi, dar afacerea este în creştere. ”Cea mai mare comandă a fost la Crăciun, când o societate din Bucureşti ne-a cerut o mie de omuleţi de zăpadă, a fost bine. Mai este pe drum ceva, cu o mie de medalioane pentru Paşte. Scriem cu ciocolată urări de Paşte. Nu regret că am deschis această afacere, nicio secundă”, încheie Marie Carels.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe