Video GALERIE FOTO La Mănăstirea Timişeni-Şag, măicuţele vopsesc ouă în Vinerea Mare şi le împart credincioşilor

Aproximativ 1.000 de ouă roşii au fost vopsite, vineri, cu foi de ceapă roşie, la Mănăstirea Timişeni-Şag, aflată lângă Timişoara, măicuţele aşezând cofrajele cu ouă în formă de cruce în iarba din curte, pentru ca preotul să le sfinţească, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1639 afișări

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

O tradiţie veche de peste 70 de ani se păstrează la Mănăstirea Timişeni-Şag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timişoara. Măicuţele vopsesc, în Vinerea Mare, ouă roşii, care mai apoi sunt împărţite credincioşilor care participă la masa de Paşti, dar şi oamenilor săraci care vin la mănăstire.

În acest an, au fost pregătite aproximativ 1.000 de ouă. După ce au fost spălate bine, ouăle au fost fierte pe sobă, în oale pline cu foi de ceapă roşie. Ouăle se scot pe o suprafaţă uscată, iar când se răcesc un pic, sunt “lustruite” cu o cârpă îmbibată în ulei.

Maica Casiana Şimon, stareţa Mănăstirii Timişeni-Şag, povesteşte că ouăle sunt vopsite roşii după o metodă naturală.

“La noi, la Mănăstirea Timişeni-Şag, în această zi, care se numeşte Vinerea Mare, se obişnuieşte să înroşim ouăle. Această tradiţie a ouălor roşii se continuă de la răstignirea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Semnificaţia ouălor roşii este de atunci de când a fost împuns în coastă Domnul Nostru Iisus Hristos cu suliţa, de a curs sânge şi apă. De atunci, în fiecare an, la sfintele Paşti se vopsesc ouăle roşii în amintirea acestei patimi. O altă variantă a ouălor roşii a fost aceea că Maria Magdalena a înroşit un coş de ouă şi le-a dus în cinstea lui Pilat, când a cerut trupul de pe cruce al Domnului Nostru Iisus Hristos. Nu folosim chimicale, ci vopsim natural, cu coji de ceapă roşie”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, stareţa Mănăstirii Timişeni-Şag.

Maica Casiana Şimon spune că se vopseşte un număr mare de ouă la Mănăstirea Timişeni-Şag de la Revoluţie încoace, numărul credincioşilor care participă la slujba de Înviere creşte de la an la an.

“În fiecare an se înroşesc un număr mare de ouă, între 800 şi 1.000 de ouă roşii, care se pun la masă în ziua de Paşti, a doua şi a treia zi şi o parte mai dăm la săracii care vin la noi la mănăstire. De când s-a înfiinţat mănăstirea este acest obicei, dar mai multe ouă vopsim cam de la Revoluţie încoace, de când vine mai multă lume”, a mai precizat stareţa Mănăstirii Timişeni-Şag.

Cofrajele cu ouă roşii sunt scoase pe iarba verde din curtea mănăstirii, fiind puse în formă de cruce, iar icoana cu patimile lui Iisus Hristos este aşezată alături, pentru ca preotul să le sfinţească.

La slujba de Înviere de la Mănăstirea Timişeni-Şag sunt aşteptaţi să participe mii de credincioşi.

“La slujba de Înviere, biserica este plină, şi afară stau credincioşi. În noaptea Învierii, după ce se iau sfintele Paşti, se continuă cu sfânta Liturghie, la care rămân mai puţin credincioşi, dar noi continuăm cu sfânta Liturghie până dimineaţa”, spune Casiana Şimon.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici