- Home
- Social
- BISTRIŢA , (11.05.2017, 11:13)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Mii de angajaţi ai Leoni au declanşat un protest în faţa fabricii din municipiul Bistriţa
Mii de angajaţi ai companiei Leoni din Bistriţa au întrerupt lucrul şi protestează în faţa uneia dintre cele două fabrici ale firmei faţă de salariile mici primite şi de reducerea sporurilor. Oamenii refuză să mai intre în fabrică şi să lucreze pe linia de producţie.
Urmărește
3241 afișări
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Mii de salariaţi care au ieşit din schimbul trei şi alţii care urmau să intre în schimbul întâi al fabricilor Leoni din Bistriţa au întrerupt lucrul, nemulţumiţi de nivelul salariilor primite după ce, susţin oamenii, le-au fost tăiate sporurile de vechime, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Angajaţii companiei Leoni, cea mai mare firmă din Bistriţa-Năsăud, cu peste 8.000 de persoane angajate, au început protestele miercuri seara, în incinta unităţilor, după ce în conturi le-au fost virate salariile, iar joi dimineaţa oamenii au ieşit în parcarea din faţa uneia dintre fabrici pentru a-şi spune nemulţumirile.
Oamenii scandează “Hoţii, hoţii” şi ”Vrem salarii”, angajaţii de pe linia de producţie fiind nemulţumiţi de faptul că în ultima perioadă le-au scăzut semnificativ salariile, fiindu-le tăiat sporul de vechime.
“Sunt o femeie singură şi am patru copii. Am primit ieri 1.100 de lei. Spuneţi dumneavoastră, pot să trăiesc cu aceşti bani?! Am cheltuieli cu casa, cu mâncarea, cu şcoala copiilor. Lipsesc de acasă 10 ore pentru că fac naveta. Îi las acasă singuri, atâtea ore, ca să vin să câştig un ban cinstit, iar ei îşi fac joc de noi. Nu se mai poate aşa”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Damian, una dintre angajatele societăţii.
“Lucrez de peste 30 de ani şi de peste 10 ani, de când s-a deschis Leoni, lucrez aici. În ultimele luni am primit salariul fără sporul de vechime, ceea ce înseamnă un minus de 450 de lei la salariu. Este foarte mult pentru mine”, a spus un bărbat.
“În urmă cu câţiva ani salariile erau foarte bune la Leoni. Când m-am angajat eu am primit 1.600 de lei. Încet, încet au început să scadă. Acuma după ce ne-au tăiat şi sporurile de vechime, abia reuşesc s-ajung, cu toate orele suplimentare pe care le fac, uneori lucrez 16 ore pe zi şi trei weekend-uri din lună abia ajung la 12 milioane”, a afirmat un alt bărbat.
Angajaţii firmei Leoni se plâng că problemele au început în urmă cu mai bine de o jumătate de an, după ce în luna august a anului trecut firma Leoni din Bistriţa a fost victima unei unui furt uriaş, din conturile companiei dispărând peste 40 de milioane de euro. Anchetatorii nu au reuşit nici până acum să dea de urma banilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Galerie foto
“De când au dispărut banii din conturi au început problemele şi nouă ne-au micşorat salariile. Cu ce suntem noi de vină că s-au furat banii din conturile firmei?! Eu lucrez pe linie şi, deşi am opt ani vechime, sunt angajată tot ca şi muncitor necalificat. De când au dispărut banii aceia, lucrurile merg prost. În plus, au angajat foarte mulţi şefi, cu halate albe, care lucrează în birouri şi iau bani de pe spatele nostru, au salarii cu mult mai mare decât avem noi”, a declarat o angajată.
Oamenii sunt nemulţumiţi şi de activitatea liderului de sindicat, cerând şi demisia acestuia.
Reprezentanţii sindicatului de la fabrica Leoni nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri, iar reprezentanţii conducerii companiei au anunţat că vor analiza situaţia şi vot trimite un comunicat de presă legat de proteste dacă vor considera că este necesar.
Singurul care a formulat o poziţie oficială faţă de protestul de la Leoni este prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, care a anunţat că a discutat miercuri seara cu liderul de sindicat al companiei Leoni şi acesta i-a comunicat că negocierile au început în urmă cu o lună şi că patronatul a fost de acord să rezolve problema drepturilor salariale.
”Patronatul şi sindicatul au ajuns la un acord comun în privinţa drepturilor salariale, urmând a fi semnat noul contract de muncă cu aplicabilitate de la 1 mai 2017. Prefectul judeţului a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu managerul german al celor două fabrici (în acest moment acesta aflându-se în Germania). În calitate de preşedinte al Comisiei de Dialog Social de la nivelul judeţului, prefectul va urmări în continuare evoluţia situaţiei de la cele două fabrici ale grupului Leoni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Compania Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud, cu 8.000 de angajaţi, lider la realizarea de cablaje auto pentru firmele Mercedes şi BMW.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe