GALERIE FOTO Muzeu etnografic amenajat într-o sală de clasă la o şcoală din Prahova

O casă tradiţională aşa cum arăta în secolul XVI va putea fi vizitată într-o sală de clasă a Şcolii Gimnaziale din Măgurele, judeţul Prahova, unde se va amenaja un mini-muzeu etnografic. În încăpere se vor găsi cu război de ţesut, o vârtelniţă, un fier de călcat şi un putinei.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Muzeu etnografic amenajat într-o sală de clasă la o şcoală din Prahova

Muzeu etnografic amenajat într-o sală de clasă la o şcoală din Prahova

Claudia Iliescu, directorul Şcolii Gimnaziale din Măgurele, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în sala aflată la parterul unităţii de învăţământ va fi amenajat un mini-muzeu etnografic, încercând să se reconstruiască mediul în care-şi ducea traiul ţăranul. Ideea a pornit în urma unei alte activităţi tradiţionale.

„Este o idee îndrăzneaţă, frumoasă. Am organizat anul acesta cea mai mare şezătoare din Prahova. Avem multe obiecte vechi adunate şi ne-am gândit să facem această căsuţă şi acest muzeu”, a declarat Iliescu.

Potrivit acesteia, căsuţa care este ridicată în sala de clasă este aproape de dimensiunile reale, fiind vorba despre o casă tradiţională muntenească.

„Casa este una tradiţională. Amenajăm una aşa cum arăta în secolele XVI-XVII. Are acoperiş, prispă. Amenajăm şi un colţ de grădină. Va fi şi un război, o sobă, un pat”, a adăugat directorul şcolii.

Potrivit autorităţilor locale, lucrările au fost începute acum o săptămână, iar casa din sala de clasă este realizată din lemn.

„Lucrăm de o săptămână. Trebuie să fie gata totul săptămâna viitoare. Facem un muzeu. O casă cu prispă într-o sală. E un proiect frumos pe care-l desfăşurăm cu şcoala”, a declarat Vasile Diaconu, primarul din Măgurele.

Potrivit acestuia, amenajarea muzeului şi construirea casei tradiţionale în sala cu curs face parte dintr-un proiect mai amplu prin care se intenţionează păstrarea tradiţiilor, intitulat „Monumente Istorice şi Tradiţii Locale”.

În muzeul din şcoală vor fi expuse obiecte folosite de ţărani: lampă, vârtelniţă, putinei, fier de călcat, costume populare, ţesături, toate vechi. Cel mai probabil, spun reprezentanţii conducerii unităţii de învăţământ, mini-muzeul va fi inaugurat pe 12 mai, când la şcoală vor fi primite trei delegaţii din Franţa, Italia şi Portugalia în cadrul unui program Erasmus.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici