GALERIE FOTO | Peste 200 de militari polonezi se instruiesc cu cei craioveni din Brigada Multinaţională Sud-Est

Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova îşi intră în drepturi, joi, la sediul Batalionului 26 Infanterie ”Neagoe Basarab” desfăşurându-se ceremonia transferului de autoritate al contingentului militar polonez dislocat timp de aproape şase luni în România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO | Peste 200 de militari polonezi se instruiesc cu cei craioveni din Brigada Multinaţională Sud-Est

GALERIE FOTO Peste 200 de militari polonezi se instruiesc cu cei craioveni din Brigada Multinaţională Sud-Est

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Un număr de 225 de militari polonezi au venit la Craiova pentru a se instrui împreună cu militarii de aici.

Polonia participă şi cu 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Joi, la Craiova a avut loc transferul de autoritate al contingentului militar polonez dislocat timp de aproape şase luni în România.

”Acest eveniment reflectă determinarea României şi a Poloniei de a implementa deciziile summitului NATO din iunie 2016, de la Varşovia şi demonstrează unitatea, solidaritatea şi determinarea tuturor membrilor Alianţei pentru realizarea măsurilor de descurajare şi apărare a flancului estic al Alianţei. Data de 6 iulie 2017 este şi va fi o dată de referinţă istorică pentru relaţiile dintre România şi Polonia. După evenimentele din 2014 privind anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea războiului din estul Ucrainei, armata română s-a adaptat la noile ameninţări şi condiţii de securitate prin iniţiativele comandamentul diviziei multinaţionale din sud-est prezenţa înaintă adaptată din care face parte acest nou comandament al Brigăzii Multinaţionale dar şi unitatea de integrare a forţelor NATO în România”, a declarat general - maior Marius Harabgiu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Întrebat dacă armata română dispune de logistica necesară pentru a-şi îndeplini misiunile, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a răspuns că ”întotdeauna există nevoie de mai mult, de mai bine”, dar că echipamentele actuale permit îndeplinirea misiunilor.

”Deocamdată avem un program, lansat anul trecut, aprobat în CSAT, privind înzestrarea armatei – Armata României 2026 – la ora asta armata României are cu ce să-şi îndeplinească misiunea şi aşteptăm ca echipamentele noi care vor intra în înzestrare să ne ofere mai multe capabilităţi şi capacităţi pentru a proteja şi apărare suveranitatea şi integritatea teritorială a României şi în acelaşi timp să putem participa la efortul aliat al NATO dacă va fi nevoie”, a afirmat şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Prezent la Craiova, locţiitorul comandatului Comandamentului Operaţional Întrunit al Forţelor Armate poloneze, generalul de brigadă Tadeusz Mikutel, a declarat că ţara sa este pregătită pentru ”ce este mai rău”.

”Prezenţa noastră, aici, în Craiova, la fel ca prezenţa românilor în Polonia, este o parte a angajamentului luat în 2016. Situaţia s-a schimbat în decursul anilor şi poate vom avea în continuare pace în Europa, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău, indiferent când se întâmplă, trebuie să fim pregătiţi. Iar ceremonia de astăzi ne arată ce putem face împreună. Ne antrenăm împreună, vom lupta împreună pentru a ne proteja libertatea, bunăstarea, familiile, ţările. Independenţa nu este bun dat şi trebuie să fim pregătiţi să protejăm, să luptăm pentru libertatea noastră, pentru cea a ţărilor vecine, a ţărilor aliate, a partenerilor. Vrem să arătăm oricui atentează la libertatea noastră şi la binele nostru că suntem pregătiţi să luptăm, să ne protejăm, nu doar ca o singură naţiune, ci ca o întreagă alianţă. Pentru noi, pentru Forţele Armate Poloneze, pentru guvernământ, pentru Ministerul Apărării este foarte important să arătăm abilitatea de a ne mişca în toată Europa, în tot spaţiul NATO, să arătăm steagul polonez şi capabilităţile noastre. Avem aici doar o companie, dar în caz de nevoie putem disloca mai multe forţe pentru a proteja flancul de la Marea Neagră”, a apreciat locţiitorul comandatului Comandamentului Operaţional Întrunit al Forţelor Armate poloneze.

 

 

Dacă până acum misiuni de tipul celei care se desfăşoară în prezent la Craiova erau antrenamente, de data aceasta sunt operaţiuni militare, a mai spus generalul de brigadă polonez.

”Situaţia este complicată acum. Până acum trei ani, până la invazia din Crimeea, am considerat că în Europa este pace. Bineînţeles au fost unele conflicte în anii '90, dar după aceea în Europa a fost relativ bine, fiecare lucra pentru el însuşi, multe dintre ţările noastre s-au alăturat NATO şi UE, aşa că totul mergea bine şi se schimba în mai bine. Dar invazia din Crimeea a schimbat aproape totul. Acum considerăm că nu mai putem aştepta. Trebuie să fim pregătiţi să ne protejăm ţările, economiile noastre. Nu e acelaşi continent, aceeaşi Europă. Cred că suntem pregătiţi pentru că acum recunoaştem necesitatea (n.r. - de a fi pregătiţi). Până acum trei ani era doar un antrenament. Acum nu mai este doar atât. Este o operaţiune, nu doar un atrenament”, a conchis generalul de brigadă Tadeusz Mikutel, locţiitorul comandatului Comandamentului Operaţional Întrunit al Forţelor Armate poloneze.

Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Primii militari polonezi, din Batalionul 3 al Brigăzii 17 Mecanizate, au ajuns la Craiova pe 1 iunie. Militarii polonezi se vor instrui în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de estic al Alianţei (tailored Forward Presence).

În acelaşi timp, armata României participă la o unitate de integrare a forţelor NATO şi la prezenţa înaintă consolidată în Polonia cu ofiţeri şi subofiţeri de stat major dar şi cu detaşamentul de apărare antiaeriană din grupul de luptă condus de SUA.

120 de militari ai Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" au plecat în urmă cu trei luni, în Polonia pentru a participa la misiunea de apărare antiaeriană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici