GALERIE FOTO Prelevare de organe de la o pacientă în moarte cerebrală la Sibiu

Echipe de medici din Sibiu, Bucureşti şi Cluj-Napoca participă, sâmbătă, la o prelevare de organe de la o pacientă de 58 de ani, din Sibiu, aflată în moarte cerebrală, organele fiind transportate de asigurat de Inspectoratul General de Aviaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3784 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Prelevare de organe de la o pacientă în moarte cerebrală la Sibiu

SIBIU: Rinichi şi ficat, prelevate de la o pacientă în moarte cerebrală

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, intervenţia chirurgicală de prelevare de organe are loc de la un pacientă de 58 de ani, aflată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal.

”Echipa din Bucureşti, coordonată de dr. Lungu Vasile şi alcătuită din dr. Alexandru Martiniuc şi asist. Cezar Ioniţă va preleva ficatul pacientei iar echipa din Cluj, coordonată de dr. Dan Pop şi formată din dr. Nucu Marica şi dr. Ghenţi Zolti va releva rinichii donatoarei. Procedurile de prelevare au început în jurul orei 10:30. După prelevare echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Todăriţă a precizat că femeia de la care s-au prelevat organe a fost internată în data de 4 ianuarie 2017 cu diagnosticul de anevrism cerebral iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 6 ianuarie ora 14.30.

”Acordul pentru donare a fost obţinut de la către dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare”, a mai spus Todăriţă.

„Este prima prelevare pe care o realizăm anul acesta şi împreună cu colegii din Cluj vom recolta ficatul şi rinichii. Este un lucru extraordinar şi benefic pentru pacienţii cu diferite afecţiuni grave, aflaţi pe listele de aşteptare, iar prelevarea este primul pas în procesul de salvare de vieţi omeneşti”, a declarat dr. Lungu Vasile, coordonatorul echipei de la Institutul Clinic Fundeni.

“Pe lângă implicarea şi eforturile medicilor atât la nivel la nivel local, prin coordonarea acestei activităţi, cât şi la nivelul centrelor naţionale de transplant, trebuie să subliniem gestul de mare umanitate al familiei, care a fost de acord cu prelevarea şi căreia îi mulţumim”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Prelevarea realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este prima din martie 2014.

Transportul echipelor de prelevare este asigurat de către Inspectoratul General de Aviatie al MAI, cu o aeronavă Piper PA 42 şi cu un echipaj format din comandor Laurenţiu Codreanul şi comandor Theodor Timofte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici