Video GALERIE FOTO Protest în faţa Guvernului faţă de OUG privind graţierea / Mitinguri la Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu şi Craiova

Peste două mii de oameni au ajuns, miercuri seara, în faţa Guvernului unde au protestat faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Protestatarii s-au strâns, iniţial, în Piaţa Universităţii, ulterior deplasându-se către Guvern. Mitinguri au fost şi la Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi Craiova.

Urmărește
15470 afișări

UPDATE 22.00

Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. 

La acţiune au participat peste două mii de oameni, aceştia fiind nemulţumiţi de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor. Protestatarii s-au strâns, iniţial, în Piaţa Universităţii, ulterior deplasându-se către Guvern.

UPDATE 20:30

Circulaţia rutieră pe bulevardul Magheru, sensul către Piaţa Victoriei, a fost blocată timp de câteva minute, în timp ce protestatarii s-au deplasat spre sediul Guvernului.

Manifestanţii au ajuns în faţa Guvernului unde continuă să scandeze împotriva adoptării ordonaţei privind graţierea. 

UPDATE 19:32

Bulevardul Magheru, blocat de protestatari pe un sens. Câteva sute de oameni merg spre Guvern

Circulaţia rutieră pe bulevardul Magheru, sensul către Piaţa Victoriei, este blocată, câteva sute de oameni îndreaptându-se spre sediul Guvernului, aceştia protestând faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor.

Sute de oameni protestează în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de OUG privind justiţia

"Clasa politică va trebui să nu mai mintă şi să nu mai fure. Chiar şi astăzi (n.r miercuri), în timpul şedinţei guvernului, am ascultat o mie de minciuni. Voiau să pună ordonanţa, nu voiau să o pună, după aia s-a dovedit că avea pe ea data de 18.(...) Lucrurile nu trebuie făcute aşa, mişel, pe sub mână. Pot fi discutate, comentate, lumea poate să îşi spună opinia într-un mod organizat dar nu aşa lovituri, cuţit în spate", spune un protestatar.

"Luăm act şi atitudine faţă de ceea ce vrea să facă guvernul. Consider că societatea civilă trebuie să iasă mai des în stradă şi să ia atitudine legat de ceea ce încearcă să facă guvernul legat de graţiere. Nu e normal ca peste noapte, printr-o hotărâre de guvern să schimbi legea, Codul Penal. Clasa politică, din păcate, nu este cea care ar trebui să fie. Permierul ar trebui să fie atent la ce hotărâri de guvern, ordonanţe de urgenţă adoptă. Din moment ce vor să scoată abuzul în serviciu e posibil să fie preferenţială legea", susţine un tânăr participant la protest.

"Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00. Daca suntem destui mergem într-un marş spre Guvern. Pornim în marş la ora 20:00", au scris iniţiatorii protestului pe pagina de Facebook "Nu legii graţierii şi amnistiei".

Protestul vine după ce, miercuri, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Proteste la Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova faţă de ordonanţele privind graţierea şi codurile

Peste 250 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj Napoca. Participanţii poartă pancarte pe care se pot citi: „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!”, „Fără graţiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”, ”Vrem democraţie fără amnistie, în democraţie hoţii stau la puşcărie!” sau „Hoţi şi politicieni, stop de la cetăţeni!”, relatează corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem în punctul în care ne putem întoarce în timp, evoluţia democratică a României nefiind garantată. Evoluţia poate fi întoarsă printr-o simplă ordonanţă de urgenţă, semnată de câteva marionete ale unui partid şi grupuri de interese ajunse la putere. Sunt ordonanţe date cu dedicaţie, probabil pentru politicienii penali”, a declarat unul dintre clujenii participanţi.

Protestul de la Cluj nu este autorizat şi a fost anunţat pe reţelele sociale. La manifestaţie au apărut şi persoane care au susţinut măsurile anunţate de Guvern.

Un jandarm a încercat să-l legitimeze pe unul dintre participanţi, mulţimea a reacţionat strigând „Jandarmeria apără hoţia” iar jandarmul s-a retras.

La Iaşi protestează în jur de 50 de persoane.

La Craiova nu se scandează, iar câţiva participanţi din cei 50 au coli scoase la imprimantă cu mesaje precum "Vă vedem, ticaloşilor" sau "Nu amnistiei".

Proteste în Sibiu împotriva graţierii: „Un elefant se legăna pe o pânză a graţierii”

Protestatatii s-au adunat în jurul orei 18.30 în Piaţa Mare din Sibiu, venind cu pancarte pe care au scris mai multe mesaje împotriva Guvernului şi nu au scandat, deoarece protestul a fost unul neautorizat.

Pe pancartele celor care au protestat scria „Să le tăiem trompele”, „Noi furaţi, ei graţiaţi”, „Elefanţii stau la Zoo”, „Nu legii graţierii”.

Mai mulţi tineri au cântat „Un elefant se legăna pe o pânză a graţierii”. Protestul spontan s-a încheiat în jurul orei 20, fără incidente.

 

Proteste la Iaşi faţă de ordonanţa graţierii

La început protestul a fost unul paşnic, fără scandări, însă spre final oamenii au scandat "PSD, partid de hoţi, nu ne-ai cumpărat pe toţi" sau "Vino, Drangea să ne vezi, după Ciorbea tu urmezi!".

"Legea graţierii e ruşinea ţării" sau "Doar Ponta poate minţi în halul asta" au fost câteva dintre mesajele afişate pe pancartele ieşenilor.

Cei mai mulţi dintre cei prezenţi au fost tineri. Protestul de la Iaşi nu a fost autorizat şi a durat aproximativ două ore.

"A fost un act împotriva justiţiei, a fost pentru imunitate şi graţiere. Nu sunt de acord ca oamenii să fie egali în societate, un infractor cu un cetăţean care munceşte, care se chinuie zilnic să îşi câştige pâinea, cu un hoţ ajuns în Parlament şi ulterior care a ajuns acum în puşcărie”, a declarat unul dintre ieşenii prezenţi la protest.

"Am ieşit în stradă din simţ civic şi răspundere. Mă deranjează lipsa lor de realitate şi faptul că ne cred pe noi, poporul, nişte oameni simpli, needucaţi, care nu pot să facă diferenţa între ceea ce vor ei să facă şi ce ar trebui să facă", a spus un tânăr.

Au fost şi persoane care au cerut demisia Avocatului Poporului. "Îi cer demisia pentru că nu poate să fie Avocatul Poporului unul care nu ţine cu poporul. Ceea ce a făcut Ciorbea denotă că este total împotriva poporului.", a spus unul dintre cei prezenţi în Piaţa Unirii din Iaşi.

Proteste la Timişoara faţă de ordonanţa graţierii

Aproximativ 100 de persoane au protestat, miercuri seara, şi în Piaţa Operei din Timişoara. Manifestanţii sau mobilizat pe Facebook, unde a fost organizat evenimentul “Spune NU amnistiei, spune DA democraţiei!”. Protestul s-a desfăşurat
în linişte, pentru că acţiunea nu a fost autorizată, cei prezenţi ţinând în mână afişe cu mesaje precum “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi” sau “Spunem nu amnistiei şi graţierii”.

O astfel de acţiune de protest va avea loc şi joi seara, în centrul Timişoarei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici