GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia

O tabără cu ateliere antice de pictură, monetărie, prelucrarea osului, fierărie, pielărie, plante medicinale, tras cu arcul, este amenajată, sâmbătă, la Alba Iulia, turiştii şi localnicii putând cunoaşte, astfel, viaţa dacilor şi romanilor, inclusiv modul de preparare a hranei.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia

GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia (Imagine: Dragos Suciu)

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Garda Apulum de la Alba Iulia, formată din voluntari şi angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii, costumaţi în daci, romani, gladiatori şi dansatoare, au reconstituit, sâmbătă, o tabără antică, în curtea fostului Palat al Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

Astfel, localnicii şi turiştii au ocazia să vadă, sâmbătă, cum se desfăşura o zi din viaţa oamenilor de acum circa 2000 de ani, dar şi să achiziţioneze diverse obiecte pe care dacii şi romanii le foloseau în viaţa de zi cu zi, precum plante medicinale, opincuţe, gentuţe, bijuterii care se poartă la gât atârnate de un lănţişor sau de o panglicuţă, monede şi alte produse.

Pentru confecţionarea armelor, dacii şi romanii aveau nevoie de ateliere de fierărie. Cu ajutorul unor foale, aparate care servesc la suflarea aerului, ei înteţeau focul şi încălzeau fierul, iar după ce avea o anumită temperatură îl băteau pe nicovală, pentru a ascuţi vârfuri.

Un alt atelier interesant este cel de scriptorie, în cadrul căruia turiştii şi localnici învaţă modalităţile în care se putea scrie pe papirus sau pe pergament, dar şi cel de pictură, unde oamenii primesc informaţii despre modalităţile în care se picta în antichitate.

De asemenea, modalitatea de prelucrare a oaselor era relativ simplă. Acestea se fierbeau, iar apoi, cu ajutorul unor metale ascuţite, erau sculptate fiind transformate în produse finite, ace de păr, stilouri sau alte produse.

Totodată, oamenii pot juca moara, un cel mai cunoscut joc roman, care era practicat cu pasiune atât de copii, cât şi legionari.

Pentru a aduce cât mai mult din viaţa strămoşilor daci şi romani, la atelier au fost amenajate inclusiv corturi, s-au organizat lupte de gladiatori şi dansuri romane.

Nu în ultimul rând, au fost amplasate tăbliţe cu informaţii privind produsele folosite de daci şi romani, precum seturile chirurgicale, pieptene, linguri, fibule, strigilis (instrument din fier), spongia (bureţi folosiţi pentru sălare), tabula creata (tăbliţă cerată), papyrus, gumă arabică (folosită la prepararea cernelii), stylus (stilou), care pot fi văzute pe tarabe.

De asemenea, cei care vizitează tabăra, pot interacţiona cu legionarii romani, cu dacii, gladiatorii şi cu frumoasele dansatoare, care compun cele patru formaţii, reunite sub numele de Garda Apulum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici