- Home
- Social
- ALBA IULIA, (20.05.2017, 17:48)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia
O tabără cu ateliere antice de pictură, monetărie, prelucrarea osului, fierărie, pielărie, plante medicinale, tras cu arcul, este amenajată, sâmbătă, la Alba Iulia, turiştii şi localnicii putând cunoaşte, astfel, viaţa dacilor şi romanilor, inclusiv modul de preparare a hranei.
Urmărește
217 afișări
GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia (Imagine: Dragos Suciu)
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Garda Apulum de la Alba Iulia, formată din voluntari şi angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii, costumaţi în daci, romani, gladiatori şi dansatoare, au reconstituit, sâmbătă, o tabără antică, în curtea fostului Palat al Copiilor din Cetatea Alba Carolina.
Astfel, localnicii şi turiştii au ocazia să vadă, sâmbătă, cum se desfăşura o zi din viaţa oamenilor de acum circa 2000 de ani, dar şi să achiziţioneze diverse obiecte pe care dacii şi romanii le foloseau în viaţa de zi cu zi, precum plante medicinale, opincuţe, gentuţe, bijuterii care se poartă la gât atârnate de un lănţişor sau de o panglicuţă, monede şi alte produse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru confecţionarea armelor, dacii şi romanii aveau nevoie de ateliere de fierărie. Cu ajutorul unor foale, aparate care servesc la suflarea aerului, ei înteţeau focul şi încălzeau fierul, iar după ce avea o anumită temperatură îl băteau pe nicovală, pentru a ascuţi vârfuri.
Un alt atelier interesant este cel de scriptorie, în cadrul căruia turiştii şi localnici învaţă modalităţile în care se putea scrie pe papirus sau pe pergament, dar şi cel de pictură, unde oamenii primesc informaţii despre modalităţile în care se picta în antichitate.
De asemenea, modalitatea de prelucrare a oaselor era relativ simplă. Acestea se fierbeau, iar apoi, cu ajutorul unor metale ascuţite, erau sculptate fiind transformate în produse finite, ace de păr, stilouri sau alte produse.
Totodată, oamenii pot juca moara, un cel mai cunoscut joc roman, care era practicat cu pasiune atât de copii, cât şi legionari.
Pentru a aduce cât mai mult din viaţa strămoşilor daci şi romani, la atelier au fost amenajate inclusiv corturi, s-au organizat lupte de gladiatori şi dansuri romane.
Nu în ultimul rând, au fost amplasate tăbliţe cu informaţii privind produsele folosite de daci şi romani, precum seturile chirurgicale, pieptene, linguri, fibule, strigilis (instrument din fier), spongia (bureţi folosiţi pentru sălare), tabula creata (tăbliţă cerată), papyrus, gumă arabică (folosită la prepararea cernelii), stylus (stilou), care pot fi văzute pe tarabe.
De asemenea, cei care vizitează tabăra, pot interacţiona cu legionarii romani, cu dacii, gladiatorii şi cu frumoasele dansatoare, care compun cele patru formaţii, reunite sub numele de Garda Apulum.
Galerie foto
Citeşte şi: GALERIE FOTO, VIDEO Marşul Diversităţii în Capitală. Câteva sute de persoane s-au strâns la Arcul de Triumf
Citeşte şi: FOTO Grindeanu, supărat că noul corp al celui mai mare spital de copii din vestul ţării nu se finalizează
Citeşte şi: Trei case de vacanţă din staţiunea Sântimbru Băi, Harghita, mistuite de un INCENDIU puternic
Citeşte şi: EXCLUSIV Tatăl olimpicului agresat de mamă, supărat pe DGASPC: Mă trezesc că merg acasă şi nu mai am copil
Citeşte şi: GALERIE FOTO Cărţile de colorat. Trend sau terapie. Psiholog: Se activează sentimentul de siguranţă din copilărie
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: GALERIE FOTO, VIDEO Marşul diversităţii 2017.Peste o mie de persoane, la Arcul de Triumf. Ambasadorul SUA la Bucureşti, printre susţinători/ Participant: Tata mi-a zis că nu mă pot schimba dar să am o viaţă paralelă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36