GALERIE FOTO Timişorenii au experimentat într-un cort senzorial cum e să nu vezi şi să nu auzi

Peste 100 de timişoreni de toate vârstele au intrat, miercuri, într-un cort senzorial, cu ochii şi urechile acoperite, pentru a înţelege mai bine problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de auz şi de vedere. Participanţii au avut reacţii diverse, unii pierzând noţiunea spaţiului.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Timişorenii au experimentat într-un cort senzorial cum e să nu vezi şi să nu auzi

GALERIE FOTO Timişorenii au experimentat într-un cort senzorial: Cum e să nu vezi şi să nu auzi

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Cortul senzorial a fost instalat, miercuri, în incinta unui complex comercial din Timişoara, în cadrul unei caravane naţionale organizată de un ONG pentru a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate.

Timp de trei ore, peste 100 de persoane de toate vârstele, elevi, părinţi, profesori, dar şi clienţi ai magazinului, au acceptat provocarea de a experimenta cum e să nu vezi şi să nu auzi.

“Reacţiile au fost dintre cele mai diverse. Cortul are doar doi metri pe doi metri, dar când au ieşit din cort, participanţii au avut senzaţia că este mult mai mare, pierd noţiunea spaţiului, timpului. Putem să facem astfel de exerciţii şi acasă, pentru a înţelege cât de cât această deficienţă. Vrem să atragem atenţia asupra drepturilor oamenilor cu surdocecitate din România, aceste persoane au o combinaţie de deficienţe de văz şi de auz, şi la faptul că aceste drepturi, deşi în lege există, nu sunt neapărat puse în aplicare. Ne-am dat seama că motivul principal e că oamenii nu cunosc prea multe despre această dizabilitate şi am pornit într-o caravană prin unsprezece oraşe din ţară, cu un cort senzorial, în care persoanele intră cu ochii şi urechile acoperite şi experimentează tactil, senzorial, surprizele pe care noi le-am pregătit în cort. Şi anume, diferite texturi, arome, materiale, care prin pipăit şi prin miros pot fi percepute. Oarecum, încercăm să redăm ce anume simte o persoană cu surdocecitate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Etelka Czondi, coordonator programe Sense Internaţional România, organizatorul campaniei “Sensabilitate”.

Reprezentanţii ONG-ului le-au împărţit timişorenilor şi materiale informative despre surdocecitate.

De asemenea, la acţiunea organizată la Timişoara a fost prezent şi Vasile Adamescu, în vârstă de 72 de ani, care este o persoană cu surdocecitate, fiind complet nevăzător şi neauzitor. În ciuda dificultăţilor cu care se confruntă o persoană cu astfel de deficienţe, Vasile Adamescu a absolvit o facultate şi a devenit profesor, sculptor şi scriitor.

“Am venit la Timişoara pentru a promova surdocecitatea şi din dorinţa de a lupta pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Una dintre marile probleme ale acestor persoane este comunicarea şi au nevoie de aparatură specială, care costă foarte mult şi statul nu ajută cu nimic în acest sens. Este foarte greu să se integreze în societate şi să comunice cu alte persoane. Este foarte important să existe un club în care ei să aibă acţiuni, să lucreze în ateliere protejate, pentru a-şi câştiga existenţa”, a declarat Vasile Adamescu, cu ajutorul interpretului său.

Potrivit studiilor realizate la nivel internaţional, în România ar trebui să existe 9.000 de persoane cu surdocecitate, dintre care 3.000 copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici