Video GALERIE FOTO, VIDEO | Caşcavea, pastramă de berbecuţ,caviar de păstrăv şi dulceaţă de nuci verzi, la Festivalul Caşcavelei

Mii de persoane participă, în acest weekend, la Festivalul Caşcavelei din Valea Doftanei, judeţul Prahova, eveniment ajuns la a 16-a ediţie, produsul tradiţional fiind marcă înregistrată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1558 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Autorităţile au dat stratul distracţiei la Valea Doftanei unde, timp de trei zile, are loc Festivalul Caşcavelei.

”Ne aşteptăm la peste 30.000 de vizitatori. În fiecare an au venit peste 20.000 de persoane, anul acesta va fi un record, sigur. Caşcaveaua este un produs creat în gospodăriile locale, apreciat chiar şi în afara ţării. Fiecare gospodărie are însă gustul său. Este un produs omologat, înregistrat ca şi marcă la OSIM”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul din Valea Doftanei, Lucian Costea.

Printre producătorii care au venit la festival să-şi vândă caşcaveaua am găsit-o pe Lidia Şelăr. Reţeta pentru acest produs, care este un alt fel de caşcaval, a moştenit-o de la străbunici.

”Este produs tradiţional din Valea Doftanei. Suntem producători. Secretul noi îl avem din moşi-strămoşi. Noi suntem cam a patra generaţie care a luat reţeta. O facem cu drag. Fiecare gospodărie are reţeta ei specială. Este o tehnică anume. Caşcaveaua este un produs care se face puţin mai greu decât caşcavalul. Durează câteva zile până e gata”, a povestit Lidia.

Aceasta a mai adus la târg şi alte bunătăţi: dulceaţă de nuci verzi sau de ardei iute, pastramă de berbecuţ, ţuică sau zmeurată.

Pe lângă caşcavea, miile de vizitatorii pot gusta şi alte produse pe care numai la Valea Doftanei le găsesc: caviar de păstrăv sau păstrăv afumat în cobză de brad.

”Am venit cu păstrăv afumat în cobză de brad Doftana, un produs local obţinut după o reţetă tradiţională veche, deţinem aici o păstrăvărie. Mai avem file de păstrăv copt la jar şi afumat, caviar de păstrăv. Caviarul de păstrăv sunt icrele efectiv pe care le recoltăm o dată pe an, primăvara şi se servesc ca atare, pe pâine prăjită, cu unt sau ulei de măsline. Nu conţin decât trei la sută sare”, a declarat Vasile Lupu.

Vizitatorii vin special la acest festival.

”Noi suntem din Floreşti. Am venit special aici, am auzit că este festival şi am venit ca să cumpărăm caşcavea. Este foarte bună. În fiecare an venim”, a povestit o femeie.

Caşcaveaua se vinde cu 30 de lei, kilogramul. Borcanul de zacuscă de păstrăv costă 25 de lei, în timp ce caviarul de păstrăv costă 50 de lei, 100 de grame.

Caşcaveaua din Valea Doftanei a fost întegistrată la OSIM din 2006.

Festivalul Caşcavelei se încheie duminică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici