- Home
- Social
- TEIUŞ, JUDEŢUL ALBA , (03.06.2017, 12:11)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO, VIDEO Prinţul Charles, în vizită la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba. El s-a arătat interesat de perioada persecuţiei comuniste
Prinţul Charles se află, sâmbătă, în vizită la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu. Alteţa Sa Regală a fost aşteptată în faţa bisericii cu pâine şi sare de către oficialităţi şi mai mulţi tineri îmbrăcaţi în port popular.
Urmărește
1577 afișări
VEZI MAI JOS GALERIE FOTO
Prinţul Charles s-a oprit, în cadrul vizitei private pe care o face de câteva zile în România, la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba.
Acolo, Prinţul Charles a fost aşteptat în faţa bisericii cu pâine şi sare de către oficialităţi şi mai mulţi tineri îmbrăcaţi în port popular.
Alteţa Sa Regală a spus doar că se află într-o vizită privată, apoi a intrat în biserica. Aproximativ 50 de localnici au mers acolo să-l vadă pe prinţul de Wales.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Preotul paroh Paul Turcu a declarat că a fost fabricată o placă pentru a marca vizita prinţului Charles la Teiuş.
”Foarte interesat de perioada persecuţiei comuniste”
Prinţul Charles a fost ”foarte interesat de perioada persecuţiei comuniste” şi de felul în care biserica greco-catolică din Teiuş, pe care a vizitat-o sâmbătă, a trecut de această perioadă, declară episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din Blaj, Claudiu Pop.
În biserica greco-catolică din Teiuş, la vizita prinţului Charles, au participat oficialităţi locale, judeţene şi feţe bisericeşti, între care şi episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice.
”A fost o prezentare a bisericii, prinţul Charles a fost interesat şi a pus întrebări legate de partea artistică şi despre istoria bisericii greco-Catolice, a fost foarte interesat şi de perioada recentă, cea a persecuţiei comuniste, de felul în care biserica aceasta a trecut, a revenit şi aşa mai departe. A fost apoi un parastas, o slujbă pentru ctitorii acestei biserici şi implicit pentru familie. Apoi a fost un mesaj din partea Preafericitului Părinte Lucian, de mulţumire pentru vizită şi o invitaţie la Blaj. I-a fost dăruit şi un album cu iconostasul din Blaj şi am fi foarte bucuroşi să-l avem la Blaj”, a declarat Claudiu Pop.
Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice a adăugat că unul dintre cei din familia Prinţului Charles a contribuit la ridicarea Bisericii Greco-Catolice din Teiuş.
”A fost un lucru extraordinar să vină aici, mai ales că după anumite surse, izvoare istorice, unul dintre cei din familia Prinţului Charles a contribuit la ridicarea acestei biserici, aşa că a venit într-un fel acasă. Eu cred că în ultima vreme el e acasă în România şi asta nu poate decât să ne onoreze. Ne-am bucurat să fie acasă şi în biserica greco-catolică din Teiuş. Cardinalul Lucian dorea să fie prezent, din cauza unor probleme de sănătate nu a putut fi, dar a transmis un mesaj pentru vizita făcută aici şi l-a invitat să vină şi la Blaj în Catedrala Sfânta Treime”, a mai spus Claudiu Pop.
Acesta a adăugat că este regretabil că ”descoperim lucruri frumoase de lângă noi doar când vin alţii să ni le arate”, precizând că speră ca vizita va ajuta oamenii să vadă ”lucrurile frumoase pe care le avem” şi care trebuie restaurate.
Primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, a declarat, presei, că strămoşii lui Ioan Raţiu sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii şi sunt înmormântaţi în biserica greco-catolică de la Teiuş.
Biserica greco-catolică din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu.
Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu.
Edificiul din oraşul Teiuş este declarat monument istoric.
Prinţul Charles se află în România de la începutul săptămânii. Luni, prinţul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Apoi, prinţul Charles a mers în satul Viscri, judeţul Braşov, unde s-a întâlnit cu membri ai Pro Silva, organizaţie europeană care susţine un management forestier responsabil. Prinţul de Wales a avut şi discuţii cu fermierii din zonă, care ar putea să acceseze noi pieţe, chiar în străinătate. De asemenea, prinţul de Wales a vizitat trei biserici medievale din judeţul Braşov: Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa.
Galerie foto
Citeşte şi: FOTO Proiect al prinţul Charles: Circuit economic în jurul bisericilor medievale abandonate din România
Citeşte şi: Prinţul Charles se întâlneşte la Viscri cu micii fermieri. Proiectul prin care-i va ajuta să intre pe pieţe noi, inclusiv în străinătate/ Discuţii şi cu cei care vor să interzică defrişarea pădurilor
Citeşte şi: GALERIE FOTO, VIDEO Prinţul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai”
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: FOTO Proiect al prinţul Charles: Circuit economic în jurul bisericilor medievale abandonate din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe