Gândul: Guvernul dă 16,7 milioane de euro pe 600 de microbuze şcolare, dar primăriile nu pot angaja şoferi

Guvenul va cumpăra, prin ministerul condus de vicepremierul Liviu Dragnea, 600 de noi microbuze şcolare, dar blocarea posturilor în administraţia publică locală face ca primăriile care vor beneficia de maşini să nu poată angaja şi şoferii care să le conducă, scrie Gândul.

Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Gândul: Guvernul dă 16,7 milioane de euro pe 600 de microbuze şcolare, dar primăriile nu pot angaja şoferi

Gândul: Guvernul dă 16,7 mil. euro pe 600 de microbuze şcolare dar primăriile nu pot angaja şoferi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Microbuzele vor fi vopsite în galben şi vor fi inscripţionate cu mesajul "Achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2013". Întregul contract, care va fi atribuit prin licitaţie pe 1 noiembrie, va depăşi, cu TVA inclus, 16,7 milioane de euro, pentru fiecare microbuz statul alocând 28.150 de euro exclusiv din bugetul intern.

Blocarea posturilor în administraţia publică locală face însă ca primăriile de comună unde vor ajunge microbuzele destinate transportului elevilor la şcoală să nu poată angaja şi şoferii care să le conducă, susţine preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, pentru Gândul.

Oficial, Guvernul a anunţat deblocarea posturilor din administraţia publică locală. În practică, pentru a angaja un şofer, un primar are nevoie de semnătura premierului Victor Ponta, printr-un procedeu birocratic complicat care poate dura câteva luni.

"Şoferul se angajează de către comună, dar dacă ai postul blocat… E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Ştiţi cum e? Ai mâncare în frigider, dar n-ai voie să-l deschizi", spune liderul primarilor de comune.

Din 2010, posturile în administraţie sunt blocate, singurele angajări permise fiind cele care au respectat principiul "1 la 7". Cum nu au putut angaja conducători auto cu permis pentru categoria D, obligatoriu pentru autovehiculele cu 16 locuri plus unul, primarii le-au dat, de multe ori fără acte, pe mâna unor şoferi care aveau dreptul să urce la volan sau le-au condus ei înşişi, notează sursa citată.

"Sunt situaţii în care aceste microbuze sunt conduse de cineva care are permis, uneori chiar de primari, au fost şi cazuri din acestea, sau se face un contract de prestări servicii", explică Emil Drăghici.

În iulie, premierul Ponta a anunţat suspendarea principiului "1 la 7" şi înlocuirea cu angajările "1 la 1" - pentru fiecare post eliberat se poate face concurs pentru înlocuitor. Angajările se fac însă numai cu aviz de la Ministerul Finanţelor şi cu semnătura prim-ministrului. Un ordin semnat de ministrul Liviu Voinea şi, în locul lui Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu, de secretarii de stat Sevil Shhaideh (Administraţie) şi Dan Manolescu (Finanţe) şi publicat pe 3 septembrie în Monitorul Oficial descrie amănunţit traseul pe care un primar trebuie să îl parcurgă pentru a angaja până şi un şofer. Solicitarea semnată de primar se depune la Administraţia Finanţelor Publice din judeţ până pe data de 20 a fiecărei luni. Dacă obţine avizul, acesta se comunică primarului care îşi trimite solicitarea la Ministerul Dezvoltării, împreună cu o notă justificativă. De aici, Ministerul Dezvoltării şi cel al Finanţelor înaintează în Guvern situaţia centralizată a angajărilor cerute de primarii care au plafon de salarii încă disponibil. Dacă premierul îşi dă avizul final, acesta se înregistrează la Ministerul Dezvoltării şi, în 10 zile, se comunică în comună, scrie Gândul.

"Eu trebuie să fac solicitare la prefect, prefectul la Minister, ministrul merge la primul-ministru ca să angajez un om. E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Trebuie să mă încadrez nu numai în resursele financiare, dar şi într-un plafon de salarii stabilit în funcţie de nişte necesităţi pe care le-am avut la începutul anului. De unde să ştie un primar la începutul anului că se vor cumpăra microbuze?", este nemulţumit preşedintele ACoR.

Odată cumpărate, după licitaţia din 1 noiembrie, cele 600 de microbuze şcolare noi vor fi repartizate prin semnătura ministrului Dezvoltării, termenul prevăzut în proiectul de contract, pentru livrare fiind de maximum 6 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici