- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gândul: Meleşcanu îşi cumpără şi el avion special
Ministerul român al Apărării intenţionează să cumpere un "avion de transport personal de conducere şi stat major", relatează cotidianul "Gândul" în ediţia de vineri.
Andreea Balaure/Mediafax Foto
Conform sursei citate, anunţul este publicat de Departamentul pentru Armamente, sub titlul "Cerere de informare". Documentul are forma unui chestionar adresat firmelor producătoare de aeronave. Pe baza răspunsurilor primite de la firme, Ministerul Apărării va face o selecţie în vederea organizării unei "proceduri de achiziţie".
Până acum, membrii conducerii Ministerului Apărării, inclusiv ministrul şi şeful Statului Major General, zburau cu avioanele din dotarea curentă a Armatei, vechi de peste 25 de ani – fie cu AN 24 sau AN 26, care vor fi retrase definitiv din exploatare în următoarele zile, fie cu avioane C 130 Hercules.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Noul avion trebuie să poată fi menţinut în exploatare cel puţin 30 de ani, să poată zbura pe timp de zi şi de noapte, în orice condiţii meteorologice, inclusiv în "condiţii climaterice extreme", şi să aibă sisteme de comunicaţii, navigaţie, identificare şi autoprotecţie conform standardelor militare şi civile internaţionale. Printre altele, avionul trebuie să aibă receptor de avertizare la iradierea radar şi laser, precum şi pentru avertizare la apropierea rachetelor. În cazul apropierii unei rachete, avionul trebuie să poată lansa "capcane termice" pentru derutarea acesteia.
Avionul va avea mai multe motoare turboreactoare cu dublu flux. În anunţ nu se precizează numărul motoarelor, dar se spune că avionul trebuie să poată ateriza, în situaţii de urgenţă, şi cu un singur motor. Combustibilul şi sistemul de alimentare trebuie să fie standard NATO. Sistemele de comunicaţii radio trebuie să aibă protecţie la bruiaj şi să fie secretizate.
Anunţul publicat de Ministerul Apărării nu indică suma alocată pentru cumpărarea avionului. Firmele producătoare sunt însă invitate să precizeze costul avioanelor furnizate de ele precum şi costul unei ore de zbor, relatează "Gândul".
CSAT a aprobat, în 28 iunie, planul în trei etape propus de Romavia, cu privire la aeronavele care-l transportă pe şeful statului, ultima etapă constând în achiziţionarea unui avion dotat cu sistem antirachetă, cabinet medical, birou de lucru, cameră de zi şi sală de baie, a relatat Cotidianul, săptămâna trecută.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34