Gândul: Miza recalculării pensiilor:1,2 miliarde euro pentru pensionarii militari

Anul acesta statul va cheltui 4,5 - 5 miliarde de lei (1,07-1,2 miliarde de euro) pentru a plăti pensiile "paralele" ale celor 170.000-180.000 de pensionari plătiţi de către MApN, MAI dar şi pe cei care au făcut parte din serviciile secrete, au declarat, pentru Gândul, surse guvernamentale.

Urmărește
6 afișări

"Rămâne de văzut care va fi efectul exact al recalculărilor de la Armată. Vorbim despre un buget total pentru anul în curs de 4,5 - 5 miliarde de lei. Sunt incluse aici şi Serviciile (Secrete, n.r.). Numărul beneficiarilor este de peste 170.000", au precizat sursele citate. În 2007 numărul lor era de sub 140.000 de persoane.

Dacă în cazul Armatei, a Poliţiei şi a SRI datele privind numărul de pensionari au fost făcute publice, respectiv 80.000 la Apărare, 66.000 la Interne şi 8.000 la SRI, în cazul celorlalte servicii secrete nu se precizează, prin bugete, defalcarea sumelor sau numărul beneficiarilor. Doar în cazul celor trei instituţii este vorba despre 154.000 de pensionari, cărora li se adaugă cei care au activat în cadrul altor servicii secrete, notează cotidianul.

"La un calcul simplu reiese că pensia medie acordată acestui tip de pensionari este de până la 514 euro pe lună. În sistemul de stat pensia medie este de 2,4 ori mai mică, respectiv de sub 180 de euro. Altfel spus, cei 180.000 de pensionari plătiţi de aceste ministere şi instituţii încasează, ca valoarea absolută, o pensie totală anuală încasată de 434.000 de pensionari de stat care încasează, de la bugetul de stat, nu din surse speciale, pensia medie pe economie de la sfârşitul anului trecut", se mai spune în articolul din Gândul.

Deşi au pensie medie de 2,4 ori mai mare decât cea din sistemul de stat, militarii, poliţiştii şi cei care au activat în serviciile secrete şi sunt acum la pensie sunt departe, în bani, de ceea ce primeşte un fost magistrat, remarcă autorul articolului.

Conform datelor CNPAS din luna noiembrie, în România erau 2.802 beneficiari de pensii calculate conform legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor. Foştii magistraţi au încasat la nivelul lunii precizate o pensie medie de 8.869 de lei, respectiv de peste 2.100 de euro, dintre care 1.860 de euro au fost plătiţi direct de la bugetul de stat şi nu din bugetul de asigurări sociale. Astfel, un magistrat care a ieşit la pensie şi beneficiază de prevederile legii speciale are o pensie medie de patru ori mai mare decât a unui fost angajat al Armatei sau al vreunui Serviciu şi de aproape 12 ori mai mare decât cea a unui pensionar "de rând". La un calcul simplu reiese că dacă statul ar plăti toţi pensionarii din sistemul de stat, "nespeciali", cu o pensie medie similară celei care este încasată de pensionarii-magistraţi, are fi nevoie de veniturile totale ale României timp de trei ani pentru a asigura plata acestei pensii timp de un singur an.

În ceea ce priveşte pensiile militarilor, după cum reiese din tabele publicate de ministerul de resort cu ocazia recalculării lor, un general poate avea o pensie şi de 9.484 de lei, adică de peste 2.200 de euro. Unor generali le-a crescut pensia, în urma recalculării şi cu 3.200 de lei, fiind cazuri în care şi scăderile au depăşit 3.000 de lei. Creşterea de 3.200 de lei echivalează cu majorarea pensiei de general cu patru pensii medii pe economie, mai notează Gândul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici