GÂNDUL: O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI şi despre care Băsescu, din câte ştie, „e liberă la informare publică”, ţinută LA SECRET de Consiliu

Mai exact este vorba despre Hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei şi spălarii banilor, despre care fostul preşedinte a precizat, vineri, într-o intervenţie la B1 că „din câte ştiu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”.

Urmărește
1485 afișări
Imaginea articolului GÂNDUL: O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI şi despre care Băsescu, din câte ştie, „e liberă la informare publică”, ţinută LA SECRET de Consiliu

„Sincer să fiu, din câte ştiu, dacă nu are 0 este liber la informare publică. (...) Problema e dacă e corect redactat numărul în protocol, nu am de unde să ştiu. În schimb, paradoxal, pentru că am o memorie bună, că pot satisface curiozitatea. Citez din memorie ca şi cum aş avea hotărârea CSAT în faţă. Această hotărâre vizează combaterea corupţiei, fraudei, spălării banilor şi se adresează la patru instituţii: Ministerul de Finanţe, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”, a declarat Băsescu. 

În aceste condiţii, Gândul, parte a Mediafax Group, a solicitat CSAT punerea la dispoziţie a Hotărârii CSAT 17/2005, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare.

CSAT a transmis că „solicitarea nu poate fi soluţionată în mod favorabil”, susţinând că CSAT „organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională”, iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, „informaţiile din domeniul apărării şi securităţii naţionale fac parte din categoria informaţiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce priveşte transmiterea lor, este circumscris exigenţelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, precum şi prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) şi ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, şedinţele Consiliului au caracter secret, iar hotărârile acestuia se comunică autorităţilor administraţiei publice şi instituţiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituţiilor publice care au responsabilităţi privind punerea în aplicare a prevederilor acestora; - În respectarea obligaţiilor ce ne revin în temeiul legislaţiei referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată în mod favorabil”, se arată în răspunsul CSAT. 

CITESTE AICI RĂSPUNSUL CSAT

Potrivit însă standardelor Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin  HG nr. 585 din 13 iunie 2002, „numerele de înregistrare se înscriu pe toate exemplarele documentului şi pe anexele acestora, fiind precedate de un zero (0) pentru documentele secrete, de două zerouri (00) pentru cele strict secrete, de trei zerouri (000) pentru cele strict secrete de importanţă deosebită şi de litera "S" pentru secrete de serviciu”. 

De menţionat că în preambulul protocolului dintre Parchetul General şi SRI toate hotărârile CSAT invocate, cu excepţia celei cu numărul 17/2005, au numere care încep cu 0 sau 00, respectiv: 00140/2001 privind desemnarea Serviciului Roman de lnformatii ca autoritate nationala in materie antiterorista; 0068/2002 prin care Serviciul Roman de lnformatii a fost desemnat ca autoritate natională în domeniul realizarii interceptarilor şi al relaţiilor cu operatorii de telecomunicaţii; 00234/2004 privind cooperarea între Serviciul Roman de lnformaţii şi Ministerul Public pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranţei naţionale; 0237/2004 pentru aprobarea Protocolului general de cooperare privind activitatea de informatii pentru securitatea natională; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi executarea interventiei contrateroriste; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi executarea interventiei contrateroriste. 

Gândul a solicitat CSAT să specifice care este gradul de clasificare al Hotărârii 17/2005, însă până la ora publicării acestui material nu a primit un răspuns. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici