- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gârbăcea (Romarm): Contractul de livrare de arme cu presupusa destinaţie FARC nu s-a executat
Contractul între Romarm şi firma folosită, potrivit unei publicaţii a ONU, de către traficantul de arme Monzer al-Kassar drept paravan pentru un export de armament destinat brigăzilor FARC nu a fost finalizat, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, directorul general al Romarm, Ioan Gârbăcea.
Gârbăcea (Romarm): Contractul de livrare de arme cu presupusa destinaţie FARC nu s-a executat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Vă pot spune că Romarm a încheiat un contract cu firma Trowl Services Limited, contract ce avea ca scop livrarea unor produse destinate poliţiei din Nicaragua. Acest contract, ca de altfel toate contractele pe care noi le încheiem, nu intră în vigoare, conform unei clauze clare şi, aş spune, primordiale, decât după ce este primită licenţa de export a Autorităţii Naţionale de Control a Exporturilor (ANCEX). Deşi pentru acest contract a fost eliberată o licenţă de export de către ANCEX, ea a fost retrasă imediat, iar cât timp ea a fost valabilă nu s-a făcut nicio livrare şi nu s-a încasat niciun ban în cadrul acestui contract", a declarat, telefonic, Gârbăcea, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Directorul Romarm nu a putut preciza care au fost motivele pentru care licenţa ANCEX a fost "imediat" retrasă, precizând că relaţiile instituţionale între Romarm şi instituţia care avizează exporturile "nu presupun furnizarea de explicaţii sau date suplimentare".
Declaraţiile lui Gârbăcea vin în contextul apariţiei unui articol publicat în revista Institutului ONU privind dezarmarea, care arată că Monzer al-Kassar, liderul unei reţele internaţionale de trafic de arme condamnat în SUA, a negociat cu compania românească Romarm, în 2007, cumpărarea de armament care urma să ajungă la gruparea columbiană FARC.
În februarie, Monzer al-Kassar a fost condamnat de Tribunalul districtual din New York la 30 de ani de detenţie pentru faptul că acceptase să furnizeze armament grupării teroriste columbiene FARC.
"Monzer al-Kassar a fost condamnat în urma unui flagrant organizat de Agenţia SUA Anti-Drog (DEA), în care primise sume mari pentru achiziţionarea de armament, inclusiv rachete sofisticate sol-aer. Armele urmau să fie cumpărate de la compania românească Romarm, care, după cum arată probele de la dosar, nu se opunea vânzării", arată articolul publicat în revista Institutului ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării (UNIDIR), disponibil pe site-ul www.unidir.ch.
În replică la cele relatate de UNIDIR, Gârbăcea a afirmat că niciun reprezentant Romarm nu a încheiat vreo înţelegere cu Monzer al-Kassar şi nu i-a furnizat acestuia niciodată vreo listă de preţuri.
Tot marţi, directorul Direcţiei Arme Convenţionale din Agenţia Naţională de Control al Exporturilor a declarat, telefonic, agenţiei MEDIAFAX, că tranzacţia despre care UNIDIR a relatat nu a fost niciodată realizată, lăsând să se înţeleagă faptul că instituţia pe care o reprezintă nu a avizat vreodată un astfel de export.
"Oricine poate încheia orice contract, însă în cazul acestui gen de afaceri actul conţine o clauză referitoare la obţinerea acordului de la noi, de la ANCEX. Întrebaţi-i pe cei de la Romarm dacă au primit vreun aviz pentru respectiva tranzacţie", a spus oficialul ANCEX, refuzând orice alt comentariu.
"Probabil pentru a induce în eroare autorităţile din România", al-Kassar s-a folosit de un intermediar pentru achiziţionarea armamentului şi muniţiei de la Romarm. Intermediarul a fost Milan Djurovici, de la compania Trawl Services Limited, înregistrată în Marea Britanie dar care are sediul la Belgrad, mai scriu autorii documentului UNIDIR.
Mai multe acte găsite în posesia lui al-Kassar arată că Milan Djurovici a folosit în tranzacţii şi compania Transtrade GmbH. Potrivit raportului UNIDIR, a fost emisă licenţa de export C32.7515 (16 mai 2007) între Romarm şi Trawl Services Ltd, o copie a contractului între cele două companii fiind găsită asupra lui al-Kassar.
Anterior, Nicolae Iancu, directorul de marketing al Romarm, declara, pentru MEDIAFAX, că numărul invocat de UNIDIR este cel al unui contract, nu unul de licenţă de export a ANCEX.
"Poate fi un contract foarte legal încheiat cu o firmă, care însă nu a primit aviz ANCEX. Poate, la fel de bine, să fie vorba despre un contract falsificat, am văzut şi astfel de cazuri în aproape 30 de activitate la Romarm", a declarat Iancu.
Iancu, care a fost director la Romarm şi în 2007, când Kassar, conform publicaţiei UNIDIR, ar fi negociat cu instituţia, a susţinut că aşteaptă probe din partea autorilor publicaţiei ONU şi, referindu-se la faptul că publicaţia susţine că informaţiile sunt cuprinse în mărturia unuia din agenţii americani implicaţi în monitorizarea lui al Kassar, a afirmat că şi mărturiile în faţa instanţelor "pot fi mincinoase".
"Faptul că tranzacţia nu a fost niciodată făcută înseamnă că fie nu ea a fost aprobată de ANCEX, fără avizul căreia niciun fel de armă nu poate fi livrată peste graniţe, fie înţelegerea între Romarm şi compania britanică nu a mai ajuns în faza de obţinere a licenţei de export", a conchis Iancu, precizând că programul nu i-a permis să studieze documentul UNIDIR şi nu-şi aminteşte numele firmelor sau persoanelor implicate în contractul invocat.
În opinia lui Iancu, informaţiile prezentate în publicaţia UNIDIR sunt "speculaţii" şi fac parte din seria atacurilor comerciale menite să destabilizeze industria românească de apărare.
"În ultima perioadă au apărut în presa internaţională din ce în ce mai multe articole rău voitoare, adevărate atacuri menite să destabilizeze industria românească de apărare", a declarat Iancu, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX, subliniind că, în opinia lui, şi informaţile legate de contractul în care ar fi fost implicat Monzer al-Kassar, liderul unei reţele internaţionale de trafic de arme condamnat în SUA, ar intra în aceeaşi categorie.
Întrebat cum a fost posibilă încheierea unui astfel de contract de către Romarm, Iancu a spus că aceasta este o fază premergătoare obţinerii avizului de export şi că, în principiu, se pot încheia "multe feluri" de contracte, care însă nu se execută decât după ce livrările sunt avizate de ANCEX.
"Suntem o companie de stat, totul este verificat. Lucrăm legal, de aceea mă doare când văd toate aceste defăimări", a conchis acesta, precizând că Romarm ar putea lua o poziţie oficială "dacă se va considera oportun".
"Al-Kassar primise peste 400.000 de dolari pentru cumpărarea armelor, în fonduri care ar fi reprezentat bani oferiţi FARC din traficul de droguri, dar care de fapt erau fonduri ale Agenţiei SUA Anti-Drog (DEA) pentru organizarea flagrantului. Al-Kassar luase de mai multe ori legătura cu companii de armament din Bulgaria şi România şi călătorise în ambele ţări pentru finalizarea aranjamentelor în scopul achiziţionării armelor", a explicat agentul DEA William Brown în faţa instanţei americane care l-a judecat pe al-Kassar, mărturia acestuia fiind principala sursă a documentului UNIDIR.
Potrivit agentului american citat de UNIDIR, operaţiunea prevedea achiziţionarea de către FARC a următoarelor arme de la al-Kassar: 4.350 de puşti de asalt AKM, 3.350 de puşti de asalt AKMS, 200 de puşti de asalt RPK, 50 de puşti cu lunetă Dragunov, 500 de pistoale Makarov, 2.000.000 de gloanţe calibrul 7,62 mm, 120 de lansatoare de grenade RPG, 1.650 de grenade PG-7V şi 2.400 de grenade de mână RGO-78.
"Sume substanţiale au început să fie trimise de agenţii sub acoperire ai DEA în conturi controlate de al-Kassar, iar, potrivit documentelor judiciare americane, acesta a reuşit să negocieze cu succes cu compania Romarm şi alte firme cumpărarea, în plus, a unor rachete sol-aer de tip SA-7, SA-16 şi SA-18. Al-Kassar ne-a spus că se afla în Bulgaria şi urma să ajungă a doua zi în România, în legătură cu contractul de armament. Urma să se întâlnească pe 11 mai 2007 cu reprezentanţi din industria armamentului din România. Am putut confirma folosind date ale companiilor aeriene că al-Kassar a intrat în România pe 10 mai 2007", explică agentul DEA William Brown, citat de autorii publicaţiei UNIDIR.
În cursul vizitei în România şi Bulgaria, al-Kassar a primit un tabel cu preţurile din partea companiilor Romarm (România) şi Armitrans (Bulgaria), subliniază documentul, care-l citează pe agentul DEA William Brown spunând că "unele dintre arme fuseseră cumpărate de al-Kassar de la Romarm".
Milan Djurovici intenţiona să achiziţioneze de la Romaram 2.000 de puşti de asalt AKM, 2.250 de puşti de asalt AKMS, 200 de puşti RPK, 50 de puşti cu lunetă Dragunov, valoarea totală a contractului fiind de 607.000 de dolari. Armele urmau să fie cumpărate de al-Kassar cu 920.000 de dolari, iar preţul cerut de FARC urma să fie de 2.005.000 de dolari, potrivit raportului UNIDIR.
Firma Trawl Services, invocată în articolul UNIDIR, furnizează echipament de securitate şi protecţie forţelor de poliţie şi organizaţiilor comerciale din întreaga lume. Potrivit site-ului companiei, aceasta furnizează maşini blindate, măşti de gaze, detectoare de metale sau alte produse. Datele de contact sunt o căsuţă poştală din Salisbury, Wiltshire.
Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării (UNIDIR) a fost înfiinţat în 1980 de Adunarea Generală ONU şi funcţionează ca entitate autonomă în cadrul structurilor Naţiunilor Unite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO