- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Garda de Mediu Gorj a amendat Complexul Energetic Rovinari cu 50.000 de lei pentru poluare
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au amendat Complexul Energetic Rovinari cu 50.000 de lei, pentru neluarea măsurilor de prevenire a poluării cu pulbere de cenuşă şi zgură din depozitul care aparţine termocentralei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au stabilit, în urma cercetărilor făcute la Complexul Energetic Rovinari, că societatea este vinovată de poluarea din ultimele zile, din localitatea gorjeană, fiindcă nu a asigurat "prevenirea emiterilor de pulbere în atmosferă".
"Am decis sancţionarea celor de la Rovinari cu 50.000 de lei pentru că, în baza autorizaţiei integrate pe care o deţin, au obligaţia prevenirii emiterii pulberilor de zgură şi cenuşă în atmosferă. Ei trebuie să ia toate măsurile pentru a împiedica poluarea şi nu au făcut-o", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, Ilie Ovidiu.
Potrivit sursei citate, societatea de la Rovinari care deţine depozitul de zgură şi cenuşă ce a generat poluarea din localitate ar fi trebuit să "placheze depozitul de zgură şi cenuşă cu pământ", operaţiune care era obligatorie şi care face parte integrantă dintr-un proiect existent care vizează, de altfel, închiderea acestui depozit, tocmai în sensul respectării normativelor europene.
Mai mult, spun comisarii, instalaţia de umectare de la Complexul Energetic Rovinari este "depăşită", aceasta nemaifăcând faţă solicitării depozitului.
Tot marţi, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Rovinari, Diana Milea, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că depozitul de zgură şi cenuşă de la Cican Beterega, care aparţine termocentralei, va fi închis.
"Depozitul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 300 de hectare şi urmează să fie închis, tehnologia de depozitare a zgurii şi cenuşii din hidro-amestec fiind înlocuită cu sistemul fluid dens. Lucrările de închidere vor începe în cursul lunii mai, cu compartimentul 2 Beterega, situat lângă oraşul Rovinari", a arătat Milea.
Reprezentanţii Termocentralei Rovinari au precizat că poluarea cu zgură şi cenuşă a oraşului Rovinari a fost generată de intensificările puternice ale vântului.
"Conform autorizaţiei integrate de mediu, în cazul apariţiei unor condiţii meteo nefavorabile avem obligaţia să luăm toate măsurile necesare minimizării impactului asupra mediului, lucru care s-a şi întâmplat. Toate instalaţiile de umectare au fost puse în funcţiune, acţiunea de stropire a depozitului fiind suplimentată cu ajutorul autospecialelor de pompieri din dotare. Cu toate acestea, eficienţa nu a fost cea scontată, comisarii Gărzii de Mediu Gorj stabilind în urma cercetărilor făcute la faţa locului că vom fi sancţionaţi conform legislaţiei de mediu în vigoare", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, "eroarea umană" care ar fi putut favoriza poluarea este exclusă în această situaţie.
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au verificat, luni, instalaţia de umectare de la Termocentrala Rovinari, pentru a stabili dacă aceasta este cauza poluării cu zgură care a afectat în ultimele zile localitatea gorjeană.
"Cenuşa a acoperit tot oraşul, e sufocant când bate vântul şi instalaţiile de la termocentrală nu fac faţă. Am avut noroc totuşi că vântul a bătut de la vest la est, că dacă bătea de la nord la sud situaţia era foarte gravă", declara, luni, viceprimarul localităţii gorjene Rovinari Laurenţiu Chivu.
Potrivit acestuia, localitatea Rovinari se înscrie în categoria celor în care poluarea este la nivel ridicat, acolo funcţionând două depozite de cărbune, cariere miniere şi termocentrala cu groapă de cenuşă.
Edilul spunea că localnicii au doar o soluţie când zgura este antrenată de vânt, şi anume să stea în casă cu ferestrele închise.
Administraţia locală, care se confruntă cu aceeaşi poluare de fiecare dată când bate vântul, aşteaptă normativele UE care vor intra în vigoare din 2013.
Pe de altă parte, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au făcut o primă verificare a stării de poluare în cursul zilei de duminică, însă atunci niciun reprezentant al conducerii Termocentralei Rovinari nu a putut fi contactat.
Anul trecut, termocentrala a fost sancţionată de reprezentanţii instituţiei pentru aceeaşi cauză - poluare cu cenuşă din cauza instalaţiei care nu funcţiona la parametri normali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: România scapă de vizele pentru SUA
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO